Το βήμα της Θεσσαλονίκης και η εξέδρα που είχε στηθεί στη Νέα Παραλία δίπλα στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν το ιδανικό σκηνικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να επιχειρήσει να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματός του και να αποδομήσει με κάθε τρόπο κυρίως τα κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε με καθαρό λόγο από τους πολίτες που δεν ψήφισαν το κόμμα του να επαναξιολογήσουν την ψήφο τους έτσι ώστε να επιτύχει την ισχυρή αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η φράση «Αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες», που είπε αναφερόταν ξεκάθαρα στην Ελληνική Λύση αλλά και τη ΝΙΚΗ ενώ από τα πυρά του δεν γλίτωσαν και οι Σπαρτιάτες που έχει δηλώσει ανοικτά ότι στηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Μίλησε για καπηλεία των αξιών όπως η φιλοπατρία και η ορθοδοξία και χρησιμοποίησε σκληρά λόγια λέγοντας ότι όλοι αυτοί με τη συμπεριφορά τους προσβάλλουν τον σταυρό ή τη γαλανόλευκη και τόνισε με έμφαση: «αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες. Οι πρώτοι φτάνουν να εμπορεύονται μέχρι και τη θρησκεία. Πού; Εδώ, μέσα στην πόλη – καμάρι του Βυζαντίου. Ενώ άλλοι τολμούν να μονοπωλούν την εθνική συνείδηση».

Φωτογραφίζοντας μάλιστα τους «Σπαρτιάτες» έκανε λόγο για «εκπροσώπους εγκληματιών με αίμα στα χέρια» αλλά και για «νεόκοπους ψευτοπατριώτες και τους ηγετίσκους που επικαλούνται την πίστη της αγάπης αλλά με λόγια μίσους».

Ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε επίσης απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας όπως τη βαφτίζουν οι ηγέτες των μικρών κομμάτων λέγοντας ότι «πολλές ακραίες φωνές στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη πολυφωνία αλλά ίσως το αντίθετο, να οδηγηθούμε σε μία δημοκρατική «κακοφωνία», ένα φρένο στο αποτέλεσμα και στη δημιουργία και έναν κίνδυνο στην ακυβερνησία».

Απευθυνόμενος και στο εσωτερικό του κόμματός του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι αντίπαλος όσων έχουν πάρει τα μυαλά τους αέρα είναι ο εφησυχασμός, η αλαζονεία, η αυταρέσκεια και πως όλα αυτά δεν πρόκειται να τα επιτρέψει.

Επιχειρώντας μάλιστα να καθησυχάσει όσους βλέπουν ήδη κάποια ψήγματα λάθος συμπεριφοράς σε υψηλόβαθμα στελέχη της γαλάζιας παράταξης επανέλαβε με έμφαση ότι η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα αλλά εθνική αναγκαιότητα. Πως κανείς δεν δίνει στη ΝΔ λευκή επιταγή αλλά μια βαριά εντολή χρέους και δουλειάς.

Η Πέμπτη θα κυλήσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη με βόλτες σε γειτονιές της Αθήνας αλλά και μια σημαντική συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η Παρασκευή θα ρίξει την αυλαία στην προεκλογική περίοδο με την μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα η οποία σύμφωνα με πηγές της οδού Πειραιώς θα επιφυλάσσει εκπλήξεις.