Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα έχουμε μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το επιβεβαιώνει και ένας επαγγελματίας του χώρου. «Η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει και να κρατήσει τις δυνάμεις που είχε στις εκλογές του Μαΐου αλλά είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν κιόλας», μας λέει ο Τάσος Βασιλείου.

Ο υπεύθυνος στρατηγικής, ανάπτυξης και επικοινωνίας της εταιρείας Prorata βρέθηκε στο στούντιο του Newsbeast λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. «Μεγάλο ρόλο θα παίξει και το στοιχείο της συμμετοχής στις εκλογές. Αν αυξηθεί η αποχή και υπάρξει συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το ποσοστό μπορεί να είναι μεγαλύτερο, ακόμη και αν καταλάβει τον ίδιο αριθμό ψήφων», λέει ο κύριος Βασιλείου. «Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί τις τελευταίες δυο ημέρες, αν θα υπάρξει μια στήριξη της τελευταίας στιγμής», συμπληρώνει.

Ο Τάσος Βασιλείου στέκεται ιδιαίτερα στον τρόπο που μελετούσαν, την τετραετία που ολοκληρώθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου τα δημοσκοπικά στοιχεία. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως είναι το κόμμα που δουλεύει με μεγαλύτερο επαγγελματισμό πάνω στο κομμάτι των δημοσκοπήσεων», τονίζει και εξηγεί: «Τον τρόπο, δηλαδή, που αξιοποιούν τις έρευνες κοινής γνώμης. Έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο “να δω μόνο τι μου δίνει η πρόθεση ψήφου”. Κοιτάζουν όλο το κομμάτι των ποιοτικών στοιχείων. Μου έχει κάνει εντύπωση σαν δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια μια κυβέρνηση λαϊκής ορχήστρας, δεν έχει εφαρμόσει ποτέ μια πολιτική η οποία δεν είναι πλειοψηφική σε επίπεδο κοινωνίας. Πάντα οι πολιτικές της και αυτά που προτείνει ήταν πλειοψηφικά».

Για το κάθε κόμμα, ο υπεύθυνος στρατηγικής της Prorata, είπε:

Νέα Δημοκρατία: Θα κινηθεί στα επίπεδα των εκλογών του Μαΐου και προς τα πάνω.

ΣΥΡΙΖΑ: Το ταβάνι του κόμματος θα είναι το 20%. Ενδεχομένως το 19% θα ήταν το καλύτερο σενάριο γιατί κινείται σε μικρότερες επιδόσεις.

ΠΑΣΟΚ: Φαίνεται μια ανοδική τάση, αλλά όχι πολύ μεγάλη. Θα είναι 1 με 2%; Πάει βήμα-βήμα, είναι νωρίς για να φύγει προς τα πάνω.

ΚΚΕ: Με το πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, του κ. Κουτοσύμπα, έχει καταφέρει ν’ αλλάξει λίγο το ύφος του κόμματος. Φάνηκε να αποδίδει αυτό.

Ελληνική Λύση και Νίκη: Δε νομίζω πως το κοινό του Κυριάκου Βελόπουλου επικοινωνεί με τη Νέα Δημοκρατία. Αντιπάλους έχει τη Νίκη και το κόμμα που εμφανίστηκε τώρα τελευταία, τους Σπαρτιάτες. Για να κάνουμε μια πρόβλεψη, εκτιμώ πως θα μπει ή η Ελληνική Λύση ή η Νίκη.

Πλεύση Ελευθερίας: Μετά τις εκλογές του Μαΐου, εμφανίστηκε με τις περισσότερες πιθανότητες να μπει στη Βουλή. Με τις αστοχίες της προέδρου, Ζωής Κωνσταντοπούλου, φάνηκε να υπάρχει πτωτική τάση. Το κόμμα το επηρέασε και η εμφάνιση των Σπαρτιατών γιατί η Πλεύση Ελευθερίας έπαιρνε αρκετές αντιδραστικές ψήφους. Θα κινηθεί όπως και τις προηγούμενες εκλογές. Οριακά θα μπει ή οριακά θα μείνει εκτός.

Μέρα25: Εκτός φαίνεται πως μένει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ρωτήσαμε τον κύριο Βασιλείου αν είναι μακριά ή κοντά η ώρα που θα ολοκληρωθεί ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ και θα ανοίξει αυτός του ΠΑΣΟΚ. «Υπάρχει μια άφεση αμαρτιών για το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή. Μια συμπάθεια από την κοινωνία, ασχέτως τι ψηφίζει ο καθένας», μάς απαντά και προσθέτει: «Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές εξετάσεις να δώσει ακόμη. Έχει βάλει μια πορεία, ένα στόχο. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ανοίξουν πολλές “ιστορίες” μετά την εκλογική αναμέτρηση. Ακούγονται πολλά σενάρια για την επόμενη μέρα. Η κοινωνία θα είναι συμμέτοχη».

Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση με τον Τάσο Βασιλείου