Ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης εξακολουθεί να κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Αυλώνας, όπου είχε μεταφερθεί, παρά τις πρωινές διαρροές από αλβανικής πλευράς ότι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος. Πηγές της ελληνικής μειονότητας ενέτασσαν τη διαρροή στην προσπάθεια των αρχών να ηρεμήσουν την οργή των ομογενών στη Χειμάρρα.

Αυτός εξ άλλου θεωρείται από τους μειονοτικούς ότι ήταν και ο λόγος που ο Μπελέρης δεν οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Χειμάρρας, αλλά σε αυτό της Αυλώνας, το οποίο απέχει αρκετά χιλιόμετρα. Έως τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και, επομένως, δεν του έχει ασκηθεί και δίωξη. Την ίδια στιγμή, στη Χειμάρρα επικρατεί αγανάκτηση με στελέχη της ομογένειας να ομιλούν περί σκόπιμης ενεργείας, με στόχο την τρομοκράτηση των μελών της ελληνικής μειονότητας, ώστε να μην προσέλθουν να ψηφίσουν την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί. Νωρίτερα, η Ελληνίδα πρέσβυς είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Επιπροσθέτως, η πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη, τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Βαγγέλης Ντούλες, που έσπευσε προς συμπαράσταση του Μπελέρη στη Χειμάρρα, αναφέρει:

«Μετά από μία εβδομάδα παραληρήματος, καλλιέργειας μίσους, διάσπασης και λιντσαρίσματος από πλευράς του πρωθυπουργού Ράμα σε βάρος του υποψηφίου του συνασπισμού «Μαζί κερδίζουμε» κ. Μπελέρη στη Χειμάρρα, με εντολή και παραγγελία του πρωθυπουργού, αστυνομικές δυνάμεις απήγαγαν στο κέντρο της Χειμάρρας, σε μια απαίσια σκηνή για να τον μεταφέρουν στην αστυνομική διεύθυνση Αυλώνα, τον κ. Μπελέρη και το δικηγόρο του. Πρόκειται για μία ανεξήγητη για τα δημοκρατικά δεδομένα και άνευ προηγουμένου πράξη, είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται μόνο με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τους καλούμε να απελευθερωθεί ο Μπελέρης, να διασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία και η ψήφος, καλούμε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τους εκφοβισμούς σε βάρος των πολιτών και τις προσπάθειες αλλοίωσης της βούλησης του λαού. Προειδοποιήσαμε με την προχθεσινή μας ανακοίνωση και επιθυμούμε να καλέσουμε πάλι τα ΜΜΕ να δώσουν το παρών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία».

Σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ένωση Χειμαρριωτών, αφού καταγγέλλει διαρκείς «καθεστωτικές πρακτικές» του πρωθυπουργού Ράμα εναντίον του ελληνισμού της Χειμάρρας, καλεί τους ομογενείς «να μην υποκύψουν στους εκφοβισμούς και να προσέλθουν στην κάλπη για να εκλέξουν δήμαρχο τον Φρέντυ Μπελέρη».

Ασφαλίτες του Ράμα συνέλαβαν τον υποψήφιο δήμαρχο Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη και συνεργάτες του δίχως αιτία.

Posted by Himara.gr on Thursday, May 11, 2023