«Ναι» σε ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δεύτερες εκλογές, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». Ειδικότερα, σημείωσε για το debate και τους κανόνες που έχουν τεθεί παραδέχθηκε ότι είναι σκληρό το πλαίσιο αλλά είπε ακόμα ότι είναι μια ευκαιρία για όλα τα θέματα της επικαιρότητας να τοποθετηθούν οι αρχηγοί. Πώς για παράδειγμα αντιλαμβάνονται την προοδευτική διακυβέρνηση.

Για το όχι στο debate με Τσίπρα απάντησε: Οι εκλογές αυτές είναι απλής αναλογικής και πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κόμματα στο debate.

Οι επόμενες εκλογές επειδή υπάρχει το μπόνους και αφορά τους δυο πρώτους βεβαίως και πρέπει να γίνει debate.

Ζητώ ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση με τη ΝΔ στο τιμόνι – Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ

«Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι αυτές της 21ης Μαΐου, θα σεβαστώ τη λαϊκή εντολή, το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας δείξει τις κινήσεις μας τις επόμενες ημέρες» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Με το ΠΑΣΟΚ και τον κο Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές, έχει πει ότι δεν με θέλει για πρωθυπουργό αλλά και σε μια σειρά θέματα αναθεώρηση άρθρου 16, αξιολόγηση. Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να τους ενώνει ένας κοινός τόπος να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός. Πιστεύω ότι το καλύτερο σενάριο είναι μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση με τη ΝΔ στο τιμόνι».

Για τις δεύτερες εκλογές: «Εδώ δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει στην πρώτη κάλπη. Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι θα την πετύχουμε».

Για Ανδρουλάκη: «Ο κος Ανδρουλάκης δεν δέχθηκε να με συναντήσει από την πρώτη στιγμή που βγήκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η στρατηγική του ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης θεωρώ ότι ήταν προδιαγεγραμμένη από την στιγμή που βγήκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Για τρία νέα μέτρα: «Θα μας επιτρέψετε να ανακοινώνουμε το πρόγραμμά μας στο χρόνο που θέλουμε εμείς. Θέλουμε οι νέοι μας όταν ενηλικιώνονται να έχουν μια μικρή παροχή από την πολιτεία, στον πολιτισμό κλπ και θέλαμε αυτό να το μονιμοποιήσουμε. Την επόμενη 4ετία θα εξετάσουμε τα κριτήρια και τη διεύρυνσή τους».

Για πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: «Το ΦΠΑ στα τρόφιμα κοστίζει 8 δις ευρώ. Να δώσω ένα παράδειγμα: προσωπικός βοηθός, το μέτρο κοστίζει 2 δις και ο συριζα πετάει εύκολα αριθμούς στον αέρα χωρίς να έχει αίσθηση κοστολόγησης για αυτά που λέει».

Για επιδοματική πολιτική: «Δώσαμε 45 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας, έπρεπε να το κάνουμε γιατί βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση. Δεν διαταράξαμε τη δημοσιονομική ισορροπία. όλες οι κρίσεις που διαχειριστήκαμε ήταν εισαγόμενες. Ο κος Τσίπρας δεν μπορεί να μιλάει για τα μνημονια, γιατί αυτός μας έβαλε στα μνημόνια».

Για συνταξιούχους: «Είχαμε πει ότι θα διορθώσουμε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Για πρώτη φορά είχαμε αύξηση των συντάξεων κοντά 8%. Αύξηση είχαν όλοι οι συνταξιούχοι, αλλά ορισμένοι δεν την είδαν λόγω της προσωπικής διαφοράς. Δώσαμε από 200-300 ευρώ έκτακτη ενίσχυση και είναι δέσμευσή μου ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά. Πρέπει να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Οι εποχές των παχιών αγελάδων του Covid έχουν παρέλθει».

Για τους μισθούς: «Για αποδοχές, θέλω να τις βλέπω σε ετήσια βάση. τελικά έχει αξία πόσα παίρνει ο άλλος στην τσέπη του σε ετήσια βάση. Οι μισθοί δεν αυξάνονται με φιρμάνι, αλλά όταν μειώνεται η ανεργία, όταν έρχονται ξένες επενδύσεις».

«Η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από βουλευτές που θα είναι εκλεγμένοι με τη ΝΔ»

Για δεξιά πολυκατοικία: «Καταλαβαίνω γιατί κάποιοι μπορεί να αισθάνονται άσχημα για το πως πηγαίνει η προεκλογική περίοδος. Εγώ θέλω να μιλάω για το μέλλον. Κάποιοι δημιουργούν σενάρια, τη μια χτίζουν σενάρια αποστασίας, την άλλη λένε για διεργασίες στη Δεξιά. Εμείς αποκλείσαμε από τους φονιάδες από το να είναι υποψήφιοι. Αποκλείσαμε τη Χρυσή Αυγή από το να κατέβει στις εκλογές. Κάποιους τους ενόχλησε. πχ Ο κος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση για τον αποκλεισμό της. Με έχει απασχολήσει το τι μπορεί να γίνεται μέσα στις φυλακές ( για Κασιδιάρη) θα το δούμε αυτό. Το τι γίνεται σήμερα στα δεξιά της ΝΔ δεν με αφορά. Η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή μόνο από βουλευτές που θα είναι εκλεγμένοι με τη ΝΔ».

Για παρακολουθήσεις: «Ο κος Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του πολύ πριν προκύψει η υπόθεση των υποκλοπών. Τρεις μέρες τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τσακώνονται για το ποιος είναι ο ιδεολογικός πατέρας του κεντροαριστερού χώρου. Για το θέμα αυτό έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Αναλάβαμε την ευθύνη να διορθώσουμε τα λάθη. Κάναμε δομικές αλλαγές για να έχουμε τα απαραίτητα εχέγγυα ώστε αυτό το συμβάν να μην ξαναγίνει. Η ΕΥΠ έχει πολύ αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας από το παρελθόν.

Καταλαβαίνω τα συναισθήματα, αλλά πολιτική δεν κάνουμε με τα συναισθήματα. Ο κος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ αρέσκεται στο να αναβιώσει ένα ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980, επιμένω ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να δώσουν καθαρό μήνυμα νίκης στη ΝΔ, ώστε όταν κριθούμε να ξαναψηφίσουμε να είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξει διακυβέρνηση».

Για κυβέρνηση ηττημένων: «Είναι ένα μαθηματικό ενδεχόμενο. Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα προκύψει μπορεί να γίνει μόνο αν η ΝΔ είναι ισχυρή το βράδυ της 21ης Μαΐου».

Για την υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι την ερχόμενη 4ετια θα προσληφθούν επιπλέον 10.000 νοσηλευτές και γιατροί και σημείωσε ότι λόγω της πανδημίας διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ. Όμως, όπως είπε, τα βασικά ζητήματα δεν έχουν λυθεί.

Είμαστε διατεθειμένοι να σπάσουμε αυγά, είπε επίσης, στον χώρο της υγείας και αναφέρθηκε σε δήθεν επείγοντα περιστατικά τα οποία την επόμενη ημέρα χειρουργούνται.

Αυτό θα τελειώσει, είπε χαρακτηριστικά. Θα έχω προσωπική επίβλεψη του χαρτοφυλακίου της υγείας, τόνισε ακόμα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικοί εξασφαλισμένοι πόροι και όλες οι επενδύσεις που θα γίνουν για την υγεία θα γίνουν από πόρους του ταμείου ανάκαμψης.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Η Χάγη δεν είναι κοντά

Όσον αφορά στις διεκδικήσεις της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει μια βασική διαφορά με την Τουρκία που είναι γεωπολιτική. Αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωών στο Αιγαίο. Γι’ αυτό είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία και αν τα καταφέρουμε να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Δεν θα συζητήσω θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή συνεκμετάλλευσης των νησιών, είμαι κατηγορηματικός είπε. Σε θέματα οικονομικής ή περιβαλλοντικής συνεργασίας αν μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας είμαι ανοικτός. Η Χάγη δεν είναι κοντά, είπε. Τόνισε ακόμα ότι δεν έχει αυταπάτες και δεν είναι σίγουρος ότι το κλίμα εκτόνωσης που προέκυψε μετά τον σεισμό θα υπάρχει και μετά τις εκλογές.

Η Τουρκία θα μας απασχολεί με την αναθεωρητική της πολιτική και μετά τις εκλογές, εκτίμησε.

«Οι τριετίες θα ξεπαγώσουν όταν ο μέσος όρος της ανεργίας πέσει κάτω από το 10%»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα το δημογραφικό και για τον λόγο αυτό είπε ότι ανακοίνωσε και τα επιδόματα τέκνων στο δημόσιο, χθες. Αναφέρθηκε επίσης στα άλλα προγράμματα στήριξης των οικογενειών που στόχο έχουν να ενισχύσουν τις εργαζόμενες μητέρες. Θα επιμείνουμε σε αυτή την πολιτική για να αντιστρέψουμε την δημογραφική γήρανση στον πληθυσμό μας, υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις τριετίες και αν θα έχουν αναδρομική ισχύ και απάντησε: οι τριετίες θα ξεπαγώσουν όταν ο μέσος όρος της ανεργίας θα πέσει κάτω από το 10%. Είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε, σημείωσε και πρέπει να το δούμε και θα επιδιώξουμε και συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους όπως έγινε και με τον κατώτατο μισθό.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει στο μπόνους και σε αυτό το περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας δεν χρειάζονται αδύναμες κυβερνήσεις.

Για την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ την χαρακτήρισε αναγκαστική σύμπραξη, η οποία πήγε τη χώρα όμως μπροστά. Μίλησε επίσης για κυβέρνηση όχι του ενός χρώματος. Δηλαδή όπως εξήγησε να συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του σε θέσεις ευθύνης όπως το έχει ήδη κάνει ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον στενό πυρήνα της ΝΔ. Τώρα σημείωσε άνθρωποι που μπήκαν στην κυβέρνηση χωρίς να είναι μέλη της ΝΔ έγιναν στην συνέχεια και τώρα είναι υποψήφιοι βουλευτές.