Μελετημένη και κοστολογημένη ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δεδομένη στιγμή στην ανακοίνωση τριών επιπλέον μέτρων, τα οποία θα ανακουφίσουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες και στοχεύουν στη μερίδα αυτή των ψηφοφόρων ζητούσε επιπλέον παρεμβάσεις με ορατά αποτελέσματα στην καθημερινότητα τους.

Ακριβώς 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ελευσίνα «έκλεισε το μάτι» στη μεσαία τάξη, στους νέους αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους, κοινωνικές ομάδες δηλαδή που όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «γεμίζουν» την δεξαμενή των δυσαρεστημένων και των αναποφάσιστων.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Θεσπρωτία, όπου θα πραγματοποιήσει σήμερα περιοδεία σε Παραμυθιά, Πάργα αλλά και ομιλία στην Άρτα, ο πρωθυπουργός με τα μέτρα που ανακοίνωσε από τη μια έκανε μια κίνηση – ματ απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους και από την άλλη έδωσε ακόμα ένα «όπλο» στα στελέχη του στην μάχη του σταυρού.

Οι νέοι ψηφοφόροι

Το μέτρο των 150 ευρώ για τους νέους το οποίο ονομάστηκε Youth Pass και η μονιμοποίησή του δεν είναι το μόνο που έχει ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση και έχει στόχευση στη νέα γενιά. Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» το οποίο ήδη τρέχει δείχνει να έχει γίνει δεκτό με ενθουσιασμό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να διπλασιάσει τα κονδύλια αν εξαντληθεί. Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες έχει στόχευση σε ακόμα πιο νέα κοινά και κυρίως τους νέους ψηφοφόρους και όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές δεν είναι ένα μέτρο «πυροτέχνημα», όπως αυτό που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για την κατάργηση της βάσης εισαγωγής. Πρόκειται, όπως εξηγούν για ένα βοήθημα για τα νέα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Με το Youth Pass κάθε παιδί που ενηλικιώνεται θα παίρνει 150 ευρώ για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Το μέτρο αυτό αφορά 200.000 νέους και το κόστος του είναι 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η μεσαία τάξη και ο ΕΝΦΙΑ

Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο, καθώς αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο σύνολό τους, συνεπώς «αγγίζει» τη μεσαία τάξη, μέρος της οποίας είχε δυσαρεστηθεί γιατί είχε μείνει εκτός προϋποθέσεων από μεγάλο εύρος κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Η επιπλέον έκπτωση 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές θεωρείται ότι ακούστηκε ευχάριστα στ’ αυτιά των χιλιάδων ψηφοφόρων που στενάζουν από την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής.

Προσδοκίες για τους δημοσίους υπαλλήλους

Οι δημόσιοι υπάλληλοι – πολλοί εκ των οποίων έβαλαν πλάτη τα χρόνια της πανδημίας – θεωρούσαν μέχρι χθες ότι δεν είχε σκύψει αρκετά στα προβλήματά τους η κυβέρνηση. Οι μισθοί παγωμένοι και με εξαίρεση ειδικές κατηγορίες δεν είδαν να τους αγγίζει ουσιαστικά το πρόγραμμα της ΝΔ. Ναι μεν υπήρξε μια σχετική ανακούφιση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ανακοίνωσε και μια ακόμα παρέμβαση. Την αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως εξήγησε θα δοθεί έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς.

Τα επιδόματα παιδιού σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού θα διαμορφωθούν ως εξής:

Όσοι έχουν ένα παιδί θα αυξηθεί από 50 ευρώ στα 70 ευρώ, όσοι έχουν δυο παιδιά από 70 σε 120 ευρώ και για τα τρία παιδιά από τα 120 ευρώ θα αυξηθεί στα 170.

Τα τρία αυτά στοχευμένα μέτρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα αλλάξουν σημαντικά την εικόνα μέχρι τις κάλπες κι αυτό γιατί οι ποιοτικές μετρήσεις των προηγούμενων εκλογών είχαν δείξει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν ένα κοινό στο οποίο είχε προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και εκτιμούν ότι αυτό τώρα θα ανατραπεί.

Υποστηρίζουν επίσης ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πραγματοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεών της αποτελεί ένα βασικό πλεονέκτημα για όσους θέλουν να δουν την ζωή τους να καλυτερεύει και δεν επιθυμούν να ζήσουν ξανά πειραματισμούς τους παρελθόντος που οδήγησαν την χώρα σε νέο δανεισμό και χρεοκοπία.