Θέλουμε, ξέρουμε, μπορούμε να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά με την πράσινη ενεργειακή μετάβαση και βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ελλάδα ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ δυναμικά τον πράσινο ενεργειακό μετασχηματισμό με σκοπό την εθνική απεξάρτηση της από τα εισαγόμενα ρυπογόνα ακριβά καύσιμα, την διαχρονική τροχοπέδη κάθε βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Ο Μητσοτάκης και η κρατικοδίαιτη ολιγαρχική παρέα του εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την εξέλιξη και ιδιοποιήθηκαν τον παραχθέντα πλούτο προς όφελος τους. Μόνο το 2022 τα υπερκέρδη ενεργειακών ολιγοπωλίων ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ αφαιρώντας 150 ευρώ το μήνα από το εισόδημα κάθε ελληνικού νοικοκυριού και έφεραν την ακρίβεια και την κρίση στην αγορά.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας – ΙΕΑ, η Ελλάδα έχει πλέον τη 10η υψηλότερη τιμή στο οικιακό ρεύμα, τη 2η ακριβότερη στο βιομηχανικό ρεύμα και τα ακριβότερα καύσιμα στην ΕΕ σε σχέση με την αγοραστική μας δύναμη.

Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Ενέργειας αποτελεί χρέος για την νέα προοδευτική κυβέρνηση του του Αλέξη Τσίπρα.

Η Ελλάδα μπορεί γρήγορα να γίνει πρώτη χώρα στον κόσμο, στην ανά κάτοικο παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά από την 10η θέση που βρίσκεται σήμερα, με ενεργειακή δημοκρατία, με αποκεντρωμένη αυτοπαραγωγή, με προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες, τους αγρότες, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα νοικοκυριά.

Η Ελλάδα μπορεί να αντικαταστήσει το εισαγόμενο φυσικό αέριο με μονάδες βιοαερίου ισχύος 1.000 μεγαβάτ αποκλειστικά με την αξιοποίηση της βιομάζας από αγροτοκτηνοτροφικά απορρίμματα, εξοικονομώντας 3 δισ. ευρώ σε συνάλλαγμα.

Η Ελλάδα μπορεί να μειώσει την ενεργειακή της κατανάλωση κατά 30% μέσα σε 7 χρόνια με στοχευμένα μέτρα και βιώσιμες αυτοχρηματοδοτούμενες επενδύσεις αφού έτσι θα εξοικονομήσει πόρους 7 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί τροφοδότης της Ε.Ε., με την αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων της Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών για την Πράσινη και την Ψηφιακή Μετάβαση, όπως ζεόλιθο, βωξίτη, νικέλιο, κοβάλτιο, μαγνησίτη, χαλαζία, χαλκό.

Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τη δική της πράσινη οικονομία στηρίζοντας στοχευμένα ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν πράσινα προϊόντα όπως σωλήνες αερίου, υδρογόνου, ηλεκτρικά καλώδια, βιομηχανικές μπαταρίες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, έξυπνους μετρητές, κουφώματα αλουμινίου, θερμομονωτικά υλικά, βιομηχανική κάνναβη κλπ.

  • Ο Βασίλης Τσολακίδης είναι υποψήφιος Βουλευτής Νομού Έβρου για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ