Την έγκριση για την απόκτηση από την Ελλάδα δύο μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130 έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω του προγράμματος Πλεοναζόντων Ειδών Άμυνας (Excess Defense Articles) προ ημερών. Η εν λόγω έγκριση αναμένεται να γνωστοποιηθεί άμεσα στο Κογκρέσο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» και της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Φωτάκη, κάτι που επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο δυνατό σημείο τους.

Μάλιστα η σχετική ενημέρωση του Κογκρέσου ενδέχεται να γίνει και πριν από τις εθνικές εκλογές της 21 Μαΐου. Τα C-130 που θα έρθουν στη χώρα μας αναμένεται να επιλύσουν εν μέρει τουλάχιστον, το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης μεταγωγικών. Ωστόσο μένει να δούμε και σε ποια κατάσταση θα είναι τα αεροσκάφη που θα μας δοθούν αφού όσα δίνονται μέσω του Προγράμματος Πλεοναζόντων Ειδών Άμυνας των ΗΠΑ παραδίδονται ως έχουν, χωρίς να καλύπτεται το κόστος της τυχόν ανακατασκευής ή αναβάθμισής τους, το οποίο επωμίζεται η χώρα που τα παραλαμβάνει.

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πάντως αναμένουν και την επίσημη απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών όσων αφορά την αγορά των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 με πηγές της Lockheed Martin να σημειώνουν πως θα υπάρχει σχετική ενημέρωση πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.