Στο Ευρωκοινοβούλιο εγκρίθηκε τροπολογία που επιτρέπει τη χρηματοδότηση φραχτών στα σύνορα της ΕΕ από τα κράτη-μέλη της, κάτι που σημαίνει θετικές εξελίξεις για τον φράχτη του Έβρου, καθώς υπάρχει σχέδιο επέκτασης του.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, έκανε ανάρτηση στο Twitter και σχολίασε την έγκριση της τροπολογίας που κατέθεσε το ΕΛΚ.

Συγκεκριμένα, έγραψε το εξής:

«Σήμερα το @Europarl_EN έδωσε μία ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία @papadimoulis για τη μη χρηματοδότηση του #φράκτη στον #Έβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του #ΕΛΚ που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών. Συνεχίζουμε, για την #Ελλάδα».

Εισήγηση Παπαδημούλη

Υπενθυμίζεται, πως στις 29 Μαρτίου ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία που προέρχονταν από την Ευρωομάδα της Αριστεράς και πρότεινε να σταματήσει η χρηματοδότηση φρακτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τότε, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτηση στο Twitter είχε αναφέρει:

«Ηχηρό Όχι της Ευρωβουλής στην προσπάθεια ορισμένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας, Ιταλίας κ Αυστρίας, να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ – Τροπολογία Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πρασίνων & Renew».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση του Γιάννη Οικονόμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει τα εξής:

«Μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και την χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στο φράχτη στον Έβρο ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα. Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, έχει εκδηλωθεί άλλωστε και από τις απόψεις άλλων στελεχών του όπως του κ. Τζανακόπουλου: να επανέλθει η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό και να μας γυρίσουν πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, του “δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα” και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες “λιάζονταν” στην επικράτειά μας. Αυτά, και άλλα παρόμοια- σαν τα σχέδια για την εκ νέου φορολογική εξόντωση των πολιτών που αποκάλυψε ο κ. Δραγασάκης-εννοούν όταν λένε για “προοδευτική διακυβέρνηση”. Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να αλλάξει ταχύτητα στην Ελλάδα, βάζοντας την όπισθεν».

«Η θλιβερή προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη κατέπεσε»

Ο Γιάννης Οικονόμου εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με αφορμή το πράσινο φως που έδωσε το Ευρωκοινοβούλιο για την κοινοτική χρηματοδότηση των φρακτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αναφέροντας τα εξής:

«Η θλιβερή προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ να δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, μέσω του οποίου ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και κατά συνέπεια της ΕΕ, κατέπεσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ της συνέχισης και επέκτασης του έργου. Η Ευρώπη αναγνωρίζει τη σημασία του έργου και ευρύτερα των πολιτικών της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Όπως την αναγνωρίζει και η ελληνική κοινωνία που θυμάται και συγκρίνει. Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες».