Για την ισότιμη πρόσβαση στη θάλασσα που όπως τόνισε «αποτελεί αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο υποστηρίζεται έμπρακτα με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ» μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

«Μιλάμε για την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» που έγινε σήμερα, Πέμπτη (6/4) από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.

«Και ως γιατρός, ως πρώην υπουργός Υγείας, αλλά και με μεγάλη τιμή ως υπουργός Τουρισμού είμαι παρών μαζί με όλη την ομάδα μας για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε στο παρελθόν και ολοκληρώνεται σήμερα. Άρα, τα εύσημα πηγαίνουν και σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες οι οποίες προηγήθηκαν, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το έργο ΕΣΠΑ. Και, βέβαια, θα υπάρχει και συνέχεια, καθώς που στα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουμε διαθέσιμα, προβλέπεται σημαντικό κονδύλι για τις προσβάσιμες παραλίες, δημιουργώντας ακόμα καλύτερες συνθήκες αξιοπρέπειας και ισότιμης πρόσβασης στις ομορφιές και στο μοναδικό τουριστικό προϊόν της πατρίδας μας» συμπλήρωσε.

«Η κοινωνία δημιουργεί την αναπηρία και όχι το σώμα. Πρέπει να δείξουμε σε όλους τη νοοτροπία της Ελλάδας μας, που είναι μια χώρα έτοιμη και ανοιχτή να φιλοξενήσει τους πάντες». Με αυτά τα λόγια ο παγκόσμιος πρωταθλητής και χάλκινος Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση Αντώνης Τσαπατάκης εξέφρασε την ικανοποιήσή του για τις υποδομές που υλοποιούνται στη χώρα μας και κάνουν προσβάσιμες τις ελληνικές παραλίες σε όλους τους ανθρώπους με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, δίνοντας την ευκαιρία στον κάθε άνθρωπο να απολαύσει τη θάλασσα και τις ομορφιές του τόπου.

Ο χάλκινος παραολυμπιονίκης τόνισε πως μέσω της δράσης «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» πάνω από 250 παραλίες της χώρας γίνονται προσβάσιμες σε όλους, ενώ η καμπάνια ενημέρωσης που έχει ήδη ξεκινήσει, περιλαμβάνει ψηφιακή προβολή των προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών σε στοχευμένο κοινό (ΑμεΑ και συνοδούς τους) στην Ελλάδα, καθώς και σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Κύπρο).

«Στη χώρα μας γίνονται σημαντικά βήματα από την Πολιτεία σχετικά με τη βελτίωση προσβασιμότητας των τουριστικών υποδομών, ενώ από την άλλη πλευρά αρκετοί επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται τη σημασία και το οικονομικό όφελος που μπορεί να έχει για την επιχείρησή τους η συγκεκριμένη κατηγορία τουριστών. Για το Υπουργείο Τουρισμού, η προσβασιμότητα των ελληνικών προορισμών αποτελεί σημαντικό πυλώνα του στρατηγικού μας σχεδιασμού, τον οποίο όχι απλώς ενθαρρύνει, αλλά εργάζεται συστηματικά, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία, να μπορούν ισότιμα να απολαύσουν τις μοναδικές ομορφιές του τόπου μας», τόνισε η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου.

Οι παρεμβάσεις στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης αφορούν μη μόνιμες υποδομές όπως ράμπες πρόσβασης και διαδρόμους στην παραλία, λυόμενα αποδυτήρια, φορητούς χώρους υγιεινής, χώρους σκίασης και προστασίας των λουόμενων, αλλά και χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ.

Στόχος είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία και ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς και η προβολή της Ελλάδας διεθνώς ως προσβάσιμου θαλάσσιου τουριστικού προορισμού.

Στο πλαίσιο ενεργειών προβολής και δράσεων για την ανάδειξη των προσβάσιμων παραλιών της χώρας, η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Τουρισμού, δημιούργησε την ιστοσελίδα accessiblebeaches.gr, μέσω της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και να επιλέξουν κάποια από τις προσβάσιμες παραλίες της χώρας. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν λογαριασμοί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter και Youtube) καθώς και videos που βρίσκονται αναρτημένα στο κανάλι Youtube.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Seatrack είναι μια ελληνική δημιουργία, του Πανεπιστημίου Πατρών και αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία ενώ τόνισε ότι μέσω ερευνών που έχουν γίνει από τα 17 γραφεία του ΕΟΤ ανά τον κόσμο, προέκυψε ότι η ταξιδιώτες δίνουν μεγάλη βαρύτητα και επιβραβεύουν τους προορισμούς που έχουν “ηθικό” πρόσημο.

«Φτιάχνουμε κάτι για όλους τους ανθρώπους και όχι για συγκεκριμένους ανθρώπους, γιατί οποιοσδήποτε μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή του να έχει ένα πρόβλημα πρόσβασης», τόνισε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Στην πλαίσιο της παρουσίασης μίλησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γεώργιος Παπανικολάου και η Δήμαρχος Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο δημιούργησαν υποδομές για την προσβασιμότητα στους δήμους τους.

Επίσης συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γεώργιος Ζερβός, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ, Βασίλης Κούτσιανος, η παγκόσμια πρωταθλήτρια και χάλκινη Παραολυμπιονίκης κολύμβησης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και η χάλκινη Παραολυμπιονίκης Boccia και κλινική ψυχολόγος Αναστασία Πυργιώτη.