Από την ημέρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ημιεπίσημα την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών για τις 21 Μαΐου (καθότι επισήμως αυτό θα γίνει στις 24 Απριλίου, που θεσμικά θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας) άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες δημοσκοπήσεις που πλέον διενεργούνται με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα αφού ξέρουμε πότε θα στηθούν οι κάλπες. Θα δούμε δεκάδες ακόμη σφυγμομετρήσεις μέχρι και το Σάββατο 6 Μαΐου που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται, καθώς από εκείνη την ημέρα και μέχρι τις εκλογές οι υπόλοιπες θα είναι μυστικές ώστε να μην επηρεαστεί η κοινή γνώμη σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοθέτη. Θα τις παραγγέλνουν απλώς τα κόμματα (ή οι πρεσβείες ή άλλοι ενδιαφερόμενοι) για να ξέρουν προς τα πού πηγαίνει η κατάσταση.

Υπάρχει όμως και μια άτυπη «δημοσκόπηση» που έχει ξεκινήσει ήδη και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αυτόν που τη «διενεργεί» για εξυπηρέτηση συμφερόντων, καθώς πίσω από αυτή παίζονται πολλά χρήματα. Αναφέρομαι στις αποδόσεις που δίνουν οι στοιχηματικές εταιρείες αναφορικά με τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα και τις διαφορές που θα υπάρχουν μεταξύ τους.

Ας ξεκινήσουμε με τις πιο ανώδυνες επιλογές που δίνουν. Στο ερώτημα εάν την Κυριακή των εκλογών προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το «ναι» έχει απόδοση 150. Δηλαδή εάν κάποιος πόνταρε ένα ευρώ και όντως προέκυπτε αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα έπαιρνε πίσω ως κέρδος 150 ευρώ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πόσο απίθανο είναι να συμβεί κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά την αποχή, το «στοίχημα» είναι εάν και κατά πόσο θα ξεπεράσει το 40% (στις εκλογές του Ιουλίου 2019 ήταν 42,22%). Το ποσοστό άνω του 40% δίνει απόδοση 1,60 και κάτω από 40% δίνει 2,25. Οπότε οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι και αυτή τη φορά να ξεπεράσει το 40%.

Πάμε τώρα στα πιο καυτά ερωτήματα. «Ποιο κόμμα θα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων;». Η Νέα Δημοκρατία έχει απόδοση 1,21 οπότε είναι και το πιο πιθανό κατά την εταιρεία και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με απόδοση 4, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με απόδοση 200, το ΚΚΕ με απόδοση 1.500, η Ελληνική Λύση με απόδοση 2000 και «οποιοδήποτε άλλο» με απόδοση 1.500.

Η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή παίζεται στο εάν θα είναι πάνω ή κάτω από 2,75 ποσοστιαίες μονάδες. Το πάνω από 2,75% διαφορά έχει απόδοση 1,65 (άρα φαντάζει πιο πιθανό) και το κάτω από 2,75% διαφορά έχει απόδοση 2,15. Αναφορικά με το ποσοστό που θα λάβουν τα μεγάλα κόμματα (π.χ. αν θα πάρουν πάνω ή κάτω από 30%) δεν υπάρχει ακόμη στοίχημα, γιατί οι εταιρείες δεν είναι κουτές. Ακόμη δεν έχουν ούτε εκείνες αποκρυπτογραφήσει το συγκεκριμένο στοιχείο. Δίνουν όμως τέτοια στοιχήματα από τώρα για τα μικρότερα κόμματα.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως παίζεται ως στοίχημα το «εάν το ΚΚΕ θα λάβει πάνω ή κάτω από 6,15%» (οι μεγαλύτερες πιθανότητες βάσει αποδόσεων είναι να μην ξεπεράσει αυτό το ποσοστό), «εάν η Ελληνική Λύση λάβει πάνω ή κάτω από 3,95% (οι μεγαλύτερες πιθανότητες βάσει αποδόσεων είναι να μην ξεπεράσει αυτό το ποσοστό) και «εάν το ΜέΡΑ25 θα λάβει πάνω ή κάτω από 3,25% (οι μεγαλύτερες πιθανότητες βάσει αποδόσεων είναι να ξεπεράσει το ποσοστό αυτό). Θυμίζουμε ότι το όριο για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή είναι το 3% πανελλαδικά.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάσει το εάν η επόμενη Βουλή θα είναι εξακομματική όπως σήμερα η στο επόμενο Κοινοβούλιο θα έχουμε από 7 κόμματα και άνω. Το έως 6 κόμματα έχει απόδοση 1,40 άρα θεωρείται και το πιθανότερο και το πάνω από 6 κόμματα έχει απόδοση 2,80.