Πανηγυρίζουν στην Τουρκία για το γεγονός ότι διεξήχθη η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αναφέρουν πως «το εθνικό μαχητικό μας, προχώρησε σε έναυση (σ.σ. πυροδότηση/ανάφλεξη) κινητήρων και εν συνεχεία κινήθηκε ελεύθερα στην πίστα του αεροδρομίου, με τις εικόνες να σκορπούν υπερηφάνεια».

Όλα δείχνουν πως το πρόγραμμα της γειτονικής χώρας για την απόκτηση δικού της αεροσκάφους νέας γενιάς, προχωράει κανονικά, και ότι οι συγκεκριμένες εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα εντάσσονται στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.

Το μαχητικό MMU (Milli Muharip Ucak), γνωστό και ως TF-X, αναπτύσσεται από την Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (TUSAS) στην Άγκυρα και όταν ολοκληρωθεί γύρω στο έτος 2030, θα διαθέτει σύμφωνα με τους κατασκευαστές του όλα τα επιτεύγματα της νέας τεχνολογίας, όπως και τα αμερικανικά F-35 που αναμένεται να προμηθευτεί η χώρα μας. Να σημειωθεί ότι τα F-35 τα ήθελαν και οι Τούρκοι, ωστόσο αρνείται να τα πουλήσει στον Ερντογάν η Ουάσιγκτον.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Άγκυρα αναφέρουν ότι η εμφάνιση του νέου τουρκικού αεροσκάφους, έστω και στην πρώιμη μορφή του, «προκάλεσε αναστάτωση, εντύπωση και προβληματισμό στην Αθήνα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα AKSAM, «το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης (MMU) εγχώριας και εθνικής παραγωγής, το οποίο ξεκίνησε την παραγωγή στις 4 Νοεμβρίου 2021, εγκατέλειψε το υπόστεγο 498 ημέρες μετά την έναρξη της παραγωγής του. Το έργο, που προέκυψε με επιτυχία ως αποτέλεσμα της πυρετώδης δουλειάς Τούρκων μηχανικών, εμφανίστηκε στην πίστα στη μνήμη των Μαρτύρων του Τσανάκκαλε στις 18 Μαρτίου».