Τις παρεμβάσεις για όλες τις πτυχές της τραγωδίας στα Τέμπη και την επόμενη ημέρα στις σιδηροδρομικές μεταφορές δρομολογεί με γρήγορο βηματισμό η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη από το επιβατικό κοινό και να μετριαστεί η οργή της κοινωνίας, που δικαιολογημένα εκφράζει την αμφισβήτησή της στο σύνολο του πολιτικού κόσμου με το κυβερνών κόμμα – ως είθισται – να αποτελεί τον βασικό αποδέκτη. Ο πρωθυπουργός από την επόμενη ημέρα της πολύνεκρης μετωπικής σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών «έσβησε» τον μέχρι τότε κυβερνητικό προγραμματισμό αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της υπόθεσης και έθεσε νέες προτεραιότητες, υποσχόμενος στους πολίτες ότι θα διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος και θα διορθωθούν τα «κακώς κείμενα» στις συγκοινωνίες.

Χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε τα μέτρα για τη σταδιακή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια με την αρχή να γίνεται σε μια εβδομάδα, δηλαδή στις 22 Μαρτίου και την πρωταπριλιά να ξεκινά ξανά το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό σε τους εκπροσώπους του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Hellenic Train με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει τις νησίδες εκείνες που αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό».

«Γαλάζια πυρά» κατά Τσίπρα

«Καρφιά» κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο MEGA για το δυστύχημα των Τεμπών. «Αντί να κάνει αυτοκριτική, επέλεξε, για μια ακόμη φορά, να κινηθεί στο μονοπάτι του χθες επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του κ. Σπίρτζη: Μεγάλα κενά λόγια περί ευθύνης – με την οποία είπε ότι δεν έχει τσακωθεί – αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση για τις 7 παρατάσεις – καθυστερήσεις της επίμαχης σύμβασης στη διάρκεια της θητείας του».

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Καραμανλής

Τη θεσμική οδό επέλεξε ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής για τοποθετηθεί για τη φονική σύγκρουση των τρένων αλλά και το έργο που έγινε κατά την θητεία του στο εν λόγω υπουργείο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής τον ενημέρωσε ότι είναι στη διάθεση της βουλής, έτσι τη Δευτέρα (20/3) το πρωί αναμένεται να τοποθετηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να μιλήσει με στοιχεία, έγγραφα, υπογραφές και χρονοδιαγράμματα για όσα παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση, για το έργα που προχώρησαν αλλά και για τα εμπόδια που υπήρξαν σε μια σειρά από κρίσιμες συμβάσεις. Πάντως η ΝΔ με αίτημά της προς τον πρόεδρο της βουλής ζητά να κληθούν στην εν λόγω επιτροπή και οι πρώην υπουργοί Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χρήστος Σπίρτζης που διαχειρίστηκαν κατά την περίοδό τους τη σύμβαση 717 που σχετίζεται με την τηλεδιοίκηση και τη φωτοσήμανση, ενώ σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης ενημερώνει την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το δυστύχημα στα Τέμπη.