Άνω-κάτω έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για μερικές ώρες χθες Κυριακή, με την έκρηξη του Παύλου Πολάκη διότι δε συμπεριλήφθηκε στα ψηφοδέλτια του νομού Χανίων ο Μιχάλης Χαιρετάκης, το alter ego, όπως μου είπαν του Κρητικού πολιτικού. Μάθατε για την οργή του Π. Πολάκη και την απειλή του ότι εάν δεν συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια ο Μιχ. Χαιρετάκης, ο ίδιος δεν θα πολιτευτεί, αλλά και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που του έδειξε ουσιαστικά την… πόρτα της εξόδου για όσους δε συμφωνούν με συλλογικές αποφάσεις. Τι έγινε όμως και επήλθε κάλμα και έκανε πίσω ο Π. Πολάκης; Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Π. Πολάκη και του ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι άλλο από αυτό που αποφασίστηκε και πως κεντρική γραμμή είναι να φύγει η ΝΔ από την εξουσία και οτιδήποτε άλλη ενέργεια λειτουργεί διαβρωτικά για το κόμμα.

Ο Π. Πολάκης μαζεύτηκε μετά από αυτό μεσημεριάτικα Κυριακής, όπως μάθατε και μετά τι έκανε; Πήγε στην Εύβοια με τη μηχανή μεγάλου κυβισμού που έχει και έψαχνε, όπως έλεγε, την Σοφία Νικολάου, που κατά την εφημερίδα Documento, ελέγχεται από το ΣΔΟΕ. Το ενδιαφέρον όμως είναι άλλο και το έμαθα από πηγή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Πολάκης ήταν σίγουρος ότι ο Μ. Χαιρετάκης θα συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο και μάλιστα ήταν μαζί το βράδυ του Σαββάτου, αφού είχε νωρίτερα ολοκληρωθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ρεμπετάδικο στον Πειραιά.

Ο Μιχ. Χαιρετάκης που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας ήταν και το 2019 υποψήφιος βουλευτής και είναι πρόεδρος των Ελαιουργών του Νομού Χανίων, όπου εκλέγεται ο Π. Πολάκης. Γιατί το ενδιαφέρον όμως Πολάκη για τον Μιχ. Χαιρετάκη; Μα, γιατί στα Χανιά θα είναι ξανά υποψήφιος ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης που το 2019 δεν εξελέγη. Ο Γ. Σταθάκης συζητούνταν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τελικά αποφασίστηκε να είναι υποψήφιος στα Χανιά, όπου κινείται και ο Μιχ. Χαιρετάκης που το 2021 είχε εκλεγεί στην Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με την στήριξη του Π. Πολάκη. Για την ιστορία, ο Μιχ. Χαιρετάκης το 2021 είχε προκαλέσει εντύπωση, διότι μετά την επίθεση στον αστυνομικό στη Ν. Σμύρνη και τα επεισόδια που είχαν γίνει, έκανε ανάρτηση ένα σκίτσο που απεικόνιζε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με μουστάκι του Χίτλερ!

Η «αμερικανιά» στα social media

Και επειδή αναφερόμαστε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να σας αναφέρω ότι υπάρχει γκρίνια και σε άλλες περιοχές για πρόσωπα που κόπηκαν από τις λίστες. Η ένταση σε μερικές περιοχές είναι μεγάλη, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εμφανίζεται χαλαρός. Η χθεσινή του ανάρτηση πάντως έδειξε άλλον αέρα επικοινωνιακό με συνταγές εξ Αμερικής. Προφανώς οι επικοινωνιολόγοι του είπαν να τονώσει την παρουσία στα social media. Τι βρήκα ενδιαφέρον χθες και σημειολογικό; Την ώρα που γινόταν ο κακός χαμός με τον Π. Πολάκη μεσημέρι Κυριακής, ο Αλ. Τσίπρας ανέβασε φωτογραφία στο Instagram να είναι με μαγιό στην θάλασσα (Σούνιο) και δίπλα του στα βράχια το σκυλάκι της οικογένειας. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ανέβασε και βίντεο στο TikTok, όπου κολυμπάει (σ.σ. δεινός κολυμβητής ο Αλ. Τσίπρας με ύπτιο) και έγραψε: μια χειμερινή βουτιά πριν βουτήξουμε στα δύσκολα. «Πολύ αμερικανιά» έγραψαν διάφοροι σύντροφοί του στα social.

Πάντως η γραμμή δόθηκε αργά χθες το βράδυ σε όλους από την Κουμουνδούρου που έπεσαν και τα αναγκαία τηλέφωνα: «Το θέμα θεωρείται λήξαν». Το μήνυμα που εξέπεμψε η ηγεσία ήταν σαφές και δεν αφορούσε μόνο Πολάκη, αλλά όλους.

Ουδείς δικαιούται να θέτει όρους για συμμετοχή σε ψηφοδέλτια. Οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές και συντεταγμένες με σκοπό τη συγκρότηση των καλύτερη δυνατών ψηφοδελτίων για τη νίκη και τη πολιτική αλλαγή. Είναι μια μάχη που αφορά το αύριο του τόπου, δεν είναι ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τη χειρότερη κυβέρνηση που έχει δει η χώρα από τη μεταπολίτευση». Και τα σκυλιά δεμένα, προφανώς όχι του Αλ. Τσίπρα!

Η επικοινωνία με τον Ιερώνυμο

Επειδή σας ανέφερα πολλά για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να δώσω και τις τελευταίες λεπτομέρειες επί του σίριαλ των εκλογών. Η Κυριακή των Βαΐων είναι η οριστική ημερομηνία των πρώτων εκλογών. Έμαθα ότι έγινε και επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και δεν υπάρχουν αντιδράσεις της Εκκλησίας. Γι’ αυτό και εμφανίστηκε ο κ. Ιερώνυμος με τη φράση «τι εμποδίζει να πάνε στην εκκλησία το πρωί και μετά να ψηφίσουν». Άρα τυπικά έκλεισε και το συγκεκριμένο θέμα και αυτό που απομένει για τη ΝΔ είναι τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια.

Προεκλογικές στροφές ανεβάζει η ΝΔ και όπως σας είχα πει προ ημερών ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει και τις ανοικτές συγκεντρώσεις. Η πρώτη θα γίνει το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής. Πρώτος σταθμός η Λάρισα, όπου θα κάνει ανοικτή ομιλία στο Κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ (Τέρμα Κοζάνης, Αλκαζάρ).

Η εμφάνιση Σαμαρά

Εν αναμονή της ανακοίνωσής τους όμως οι δυνατοί και ισχυροί παίκτες μπήκαν στο προεκλογικό παιχνίδι να βοηθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς που ανέβηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, όχι για να δει το ματς ΠΑΟΚ-ΑΕΚ (σ.σ. είναι Ολυμπιακός) αλλά για να ενισχύσει τον πολιτικό του φίλο και υπουργό επί πρωθυπουργίας του, τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, νυν βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης. Η έλευση Σαμαρά κινητοποίησε κόσμο περίπου 2.000 άτομα, όταν στην κοπή της πίτας της ΝΔ Θεσσαλονίκης ήταν 1.000 άτομα.

Ο πρώην πρωθυπουργός στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις «δύο μεγάλες αγάπες που μας συνδέουν, την αγάπη για την παράταξη και την αγάπη για την πατρίδα. Η λέξη Μακεδονία και η λέξη Θεσσαλονίκη μου δημιουργεί όλους τους αναγκαίους συνειρμούς για να είμαι υπερήφανος Έλληνας πατριώτης. Την πατρίδα την αγαπάμε για αυτό που είμαστε. Είμαστε υπερήφανοι και ο σπόρος της δεν πεθαίνει ποτέ. Για την παράταξη, που είναι η δεύτερη αγάπη μας, είμαστε αυτοί που είμαστε. Και μάθαμε από παλιά όταν χρειάζονταν τα χαρακώματα και οι ξιφολόγχες αλλά και μέχρι τελευταία να δίνουμε τις μάχες με ευπρέπεια και πάντοτε γνωρίζοντας ότι αυτή η παράταξη, όπως σωστά είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι για τα δύσκολα» είπε και έστειλε τα μηνύματά του σε μια περιοχή που εκλέγεται βουλευτής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.