Στο μείζον θέμα της πρόληψης στον τομέα της υγείας αλλά και τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και ιδρυτικό στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη: στρατηγική επιλογή για την πολιτική δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τον έλληνα ευρωβουλευτή «όλοι είναι υπέρ της πρόληψης, στο τέλος όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται να πάρει πρωτοβουλίες». Ωστόσο ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό φαινόμενο».

Παράλληλα έκανε λόγο για τις νέες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όπως η γήρανση του πληθυσμού, η υπόθεση του ανθρώπινου γονιδιώματος αλλά και οι δυνατότητες που έχει το marketing στον τομέα της πρόληψης.

Όσον αφορά το ανθρώπινο γονιδίωμα (αποτελείται από το σύνολο των γονιδίων ενός οργανισμού και κατευθύνει την φυσική ανάπτυξη και την συμπεριφορά του), ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι σε 3-4 χρόνια θα υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης γονιδιωμάτων με 100 δολάρια.

Στην εκδήλωση ήταν καλεσμένος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής στο London School of Economics κ. Η. Μόσιαλος, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω της κακοκαιρίας.