Στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα και στις εθνικές θέσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο 19ο Διεθνές Συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, που έχει ως θέμα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον 21ο αιώνα.

Εκεί, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μία ενεργό απειλή από τη γειτονική Τουρκία, την ίδια ώρα που η Ελλάδα είναι ο βασικός συνήγορός της στην ευρωπαϊκή προοπτική της.

Για το ΝΑΤΟ ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα τις αποφάσεις για το συνολικό μετασχηματισμό του που ήλθαν να δώσουν συγκεκριμένο πολιτικό χαρακτήρα στα νέα δεδομένα τα οποία καλείται να διαχειριστεί η Συμμαχία.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε την ανάγκη διαφύλαξης της θεσμικής ισοτιμίας όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της θεσμικής ισοτιμίας των δύο οργανισμών.

Κλείνοντας ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, κοινωνικής, πολιτικής, που θίγει το επίπεδο ζωής και θέτει εν αμφιβόλω αυτονόητες κατακτήσεις, όταν μία χώρα, μία ήπειρος διέρχεται μία τέτοια κρίση, είναι ανάγκη να αναδείξουμε τις παραμέτρους της εθνικής ισχύος μέσα από τα διδάγματα της Ιστορίας.