Τέσσερα νέα στεγαστικά προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, θα δώσουν «ανάσα» στους νέους καθώς θα μπορέσουν να ζήσουν στο δικό τους σπίτι πληρώνοντας λίγα χρήματα. Σε ένα από τα 4 προγράμματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα, σε αυτό της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» αναφέρθηκε σε ανάρτηση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως επισήμανε θα δοθεί σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών θα διατεθούν τα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα .

«Με την “Κοινωνική Αντιπαροχή” αξιοποιούνται εκατοντάδες αδρανή ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν ως σύγχρονες κατοικίες με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα, σε 2.500 δικαιούχους 18 έως 39 ετών. Με σχέδιο εξασφαλίζουμε προσιτή και ποιοτική στέγη για τους νέους μας», σημειώνει ο κ. Οικονόμου.

Πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή»

Πρόκειται για νέο θεσμό που προστίθεται στην «εργαλειοθήκη» της ΔΥΠΑ για τη στεγαστική πολιτική. Πρόκειται για τη δυνατότητα σύμπραξης φορέων του Δημοσίου με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει με δικές του δαπάνες κτίριο επί αδόμητου ακινήτου του φορέα, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου. Παράλληλα βέβαια έχει και την υποχρέωση να εκμισθώνει ποσοστό από 30% έως και 60% (ανάλογα η σύμβαση) σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος. Μετά το πέρας του χρόνου εκμετάλλευσης ο ανάδοχος επιστρέφει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη φορέα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δικαιούχοι θα επιλέγονται με κοινωνικά κριτήρια, ενώ εκτός από την απλή μίσθωση των σπιτιών με χαμηλό ενοίκιο θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent to own).