Τις στρατηγικές που υλοποιεί η Ελλάδα ώστε να αναμορφώσει το ενεργειακό μείγμα της, να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παραμείνει ένας από τους πρωτοπόρους στο κρίσιμο μέτωπο της πράσινης μετάβασης, προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και της οικονομίας, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις συναντήσεις που θα έχει στο πλαίσιο των εργασιών της φετινής συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP27.
Η σύνοδος, που άρχισε την Κυριακή στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εργαλειοποίηση της ενέργειας από το Κρεμλίνο ώστε να ασκήσει ασύμμετρη πίεση στην Ευρώπη έχει εντείνει τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας όσον αφορά τη δυνατότητα της ανθρωπότητας να περιορίσει τη θέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την εποχή προ βιομηχανίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.

Στις παρεμβάσεις του, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει τη σημασία της αυξημένης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία είναι κομβικής σημασίας για τη μείωση των βλαβερών ρύπων αλλά ταυτόχρονα έχει αποκτήσει πλέον γεωπολιτική διάσταση, καθώς είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της χρόνιας εξάρτησης της Ευρώπης από τις μεγάλες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων κι από συγκεκριμένους προμηθευτές ή οδεύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει, ωστόσο, ότι στη σημερινή συγκυρία οι ενεργειακές επιλογές θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν μία ισορροπία αφενός ανάμεσα στις μακροπρόθεσμες ανάγκες, οι οποίες επιτάσσουν ευρύτατο πράσινο μετασχηματισμό, και αφετέρου τις μεγάλες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που απορρέουν πρωτίστως από τον πόλεμο στην Ουκρανία και επιβάλλουν την μεταβατική αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων για την κάλυψη κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών αναγκών.

Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην υιοθέτηση των ΑΠΕ. Από το 2020 έχει προσθέσει στο δίκτυό της ηλιακές και αιολικές υποδομές που υπερβαίνουν σε ισχύ τα 3.800 MW, παραγωγή που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% της συνολικής παραγωγής των ΑΠΕ στη χώρα μας. Παράλληλα, αναπτύσσει κρίσιμες υποδομές και διασυνδέσεις που θα της επιτρέψουν να υποδέχεται, να αποθηκεύσει και να προωθεί ενεργειακά φορτία στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, όπως η πλωτή μονάδα για LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και ο κάθετος αγωγός φυσικού αερίου IGB.

Εκτός από τη σταδιακή ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ο πρωθυπουργός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις συζητήσεις του στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αναπτύξει η Ελλάδα χάρη στις τεράστιες δυνατότητες που έχει όσον αφορά τη μεγάλη παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε εξαιρετικά προσιτές τιμές, πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει για την προσέλκυση επενδύσεων και την ουσιαστική ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Πέραν της τοποθέτησής του στην ολομέλεια της COP27 (το μεσημέρι της Τρίτης), ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραστεί σε εκδήλωση για πρωτοβουλία για το κλίμα Κύπρου και Αιγύπτου, στην οποία θα παραστεί και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα συμπροεδρεύσει -μαζί με τον πρόεδρο της Σενεγάλης και προεδρεύοντα στην Αφρικανική Ένωση Macky Sall- σε μία από τις έξι θεματικές στρογγυλές τράπεζες υψηλού επιπέδου που θα φιλοξενήσει η σύνοδος, με θέμα την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στο νερό.