Επικοινωνιακή κίνηση χαρακτήρισε το καλάθι του νοικοκυριού, που κάνει σήμερα πρεμιέρα στα σούπερ μάρκετ, ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικο σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το καλάθι του νοικοκυριού είναι μία επικοινωνιακή κίνηση, γιατί δεν θα μειώσει τις τιμές των προϊόντων που πληρώνει ο καταναλωτής, δεν θα γίνουν πιο φθηνά τα προϊόντα, αλλά για μία εβδομάδα δεν θα δει αυξήσεις. Δεν θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια με μία λίστα προϊόντων που δεν θα έχουν ανατιμήσεις. Είναι καλό για να κάνει την βόλτα στα κανάλια ο κ. Γεωργιάδης. Στο τέλος θα κάνουν ελέγχους με ραντεβού. Είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα».

«Ανησυχώ για ατύχημα»

Για την προκλητική ρητορική του Ερντογάν τόνισε οτι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να σταματήσει τον διάλογο με την Τουρκία. «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να βγούμε από τον δρόμο και την προοπτική του διαλόγου. Παρακολουθούμε κλιμάκωση της ρητορικής από τον κ. Ερντογάν αλλά ανησυχώ για κάποιο ατύχημα και όχι για σκόπιμη ενέργεια. Τον Ερντογάν τον βοηθά να μην συζητά την ακρίβεια στην χώρα του αλλά την αντιπαράθεση με γειτονικούς λαούς. Αυτό ευνοεί και τον κ . Μητσοτάκη αλλά θέλω να είμαι σαφής, το προκαλεί ο Ερντογάν».

«Δεν αξιοποίησε προτάσεις και δικές μας για να δεσμευτεί η Τουρκία σε μία προοπτική διαλόγου με κατάληξη την Χάγη» είπε για την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Σήμερα έχει ευθύνη που δεν προχωρά σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα νοτιοανατολικά της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα. Νομίζω ότι είναι κίνηση επιβεβλημένη που πρέπει να συνδεθεί με μία πρωτοβουλία πολυμερούς διαλόγου για την χάραξη της ΑΟΖ των χωρών της περιοχής, διάλογου με όλες τις χώρες και με την Τουρκία».

«Απαξίωσε την πολεμική βιομηχανία»

Για τα εξοπλιστικά σε σχέση με τις απειλές Ερντογάν ανέφερε: «Υπάρχει παντελής απουσία προγραμμάτων στην ελληνική πολεμική βιομηχανία. Σε καμία χώρα δεν γίνεται αυτό, είναι αδιανόητο ότι δώσαμε 14 δις σε εξοπλισμούς δίχως ένα ευρώ να πάει στην ελληνική βιομηχανία. Ακόμη και στην Τουρκία το 70% πηγαίνει στις δικές της βιομηχανίες».

Και πρόσθεσε: «Η χώρα μας έφτιαξε πολεμική βιομηχανία, την οποία όμως ο κ. Μητσοτάκης την απαξίωσε. Επιπλέον τι πρεμούρα είχε και έτρεξε να κάνει όλους τους εξοπλισμούς μέσα στην θητεία του;. Όλοι οφείλουμε να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αποτρεπτική τους δυνατότητα. Εμείς κάναμε δύο προγράμματα που ακόμη τρέχουν για την ελληνική πολεμική βιομηχανία».

Παρακολουθήσεις

«Θα είναι ατόπημα του κ. Μητσοτάκη να μην απαντήσει στην Βουλή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των υποκλοπών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των παρακολουθήσεων.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας για ένα κρισιμότατο θέμα δεν θα έλθει να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν το κάνει σημαίνει ότι το βάζει στα πόδια, ότι φυγομαχεί και δεν έχει επιχειρήματα, ότι επιβεβαιώνει όσα αναφέρω στην ερώτηση που του κατέθεσα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εφόρμηση στον δημόσιο πλούτου που δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη, γιατί η κυβέρνηση νόμιζε ότι παίζει σε άδειο γήπεδο καθώς είχε δεσμεύσει τα περισσότερα ΜΜΕ στο πλαίσιο της λίστας Πέτσα, είχαν την αίσθηση ότι είναι ανέλεγκτοι και ανεξέλεγκτοι να κάνουν ό,τι νομίζουν για να σφετεριστούν τον δημόσιο πλούτο για τον πλουτισμό των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Για την υπόθεση Πάτση

Για τον αν ήξερε ή όχι η κυβέρνηση για την περίπτωση Ανδρέα Πάτση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Το ζήτημα έχει αναδειχθεί εδώ και δύο χρόνια με δημοσιεύματα, υπήρξε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για απευθείας αναθέσεις 1 εκατ. που πήρε ο εν λόγω βουλευτής της ΝΔ από τα ΕΛΤΑ».

Πρόσθεσε ότι «ο κ. Πάτσης είχε πολύ στενές σχέσεις με μια σειρά κυβερνητικά στελέχη και την οικογένεια Μητσοτάκη, είναι κουμπάρος του κ. Πέτσα, ο κ. Πέτσας δεν ήξερε με τι ασχολείται ο κουμπάρος του; Η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν μέχρι πρότινος συνεταίρος του. Κερασάκι στην τούρτα: είχαν βάλει ως συντονιστή του τμήματος της ΝΔ για την πολιτική σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον υιό του κ. Πάτση».

Κόκκινα δάνεια

Καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν αυξηθεί, έχει αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος στη χώρα και πως τα κόκκινα δάνεια πέρασαν σε μια νύχτα από τις τράπεζες στα funds με έδρα στο εξωτερικό μέσω διαφόρων servicers, με ποσοστό περίπου μισό της τιμής.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας είχαμε καταφέρει να διατηρήσουμε πτωχευτικό κώδικα που προστάτευε την πρώτη κατοικία. Και σήμερα χωρίς τρόικα μια από τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέσω αυτής της διαδικασίας των funds και των servicers».

Επισήμανε ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση και η απάντησή της ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολιτευτική γυμναστική και ότι δεν έχει θέσεις. Είπε ακόμη ότι οι νομοθετικές δικλείδες ασφαλείας που είχε πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν άρεσαν στα funds και τους servicers.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει κατατεθεί η πρόταση του κόμματος για έναν νέο πτωχευτικό κώδικα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει προτεραιότητα σε ρυθμίσεις που θα είναι ευνοϊκές όχι για τα funds αλλά για τους πολίτες που θα πρέπει να τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία να ανακτήσουν την περιουσία τους». «Δεν θα είναι εύκολες οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε, αυτή όμως είναι η πολιτική μας βούληση, αυτή τη φορά είμαστε εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων» είπε για το τι θα κάνει αν κερδίσει τις