Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δυο χώρες της Βαλτικής, την Λιθουανία και την Εσθονία. Το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και καιρό χτίζει άξονες συνεργασίας με τις δυο αυτές χώρες – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Λιθουανία και στις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία τόσο της Λιθουανίας όσο και της Εσθονίας θα συζητήσει όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ήπειρό μας ενώ παράλληλα θα ενημερώσει εκτενώς τους συνομιλητές του και συμμάχους της Ελλάδας για την τουρκική προκλητικότητα.

Στο επίκεντρο φυσικά θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει προκληθεί από την ρωσική εισβολή. Τόσο η Λιθουανία όσο και η Εσθονία υποστηρίζουν πλήρως τον αγώνα του ουκρανικού λαού και στέκονται έμπρακτα στο πλευρό του.

Όσον αφορά στα ενεργειακά η Λιθουανία έχει εκφράσει την στήριξή της στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Τι αναμένεται να πει στους συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που βαραίνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Θα ζητήσει επίσης να γίνουν πιο γρήγορες κινήσεις και να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σε πολιτικό επίπεδο.

Θα ενημερώσει επίσης για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν αποκλείεται να παρομοιάσει την συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν με έναν ηγέτη που είναι πιο γνώριμος σε Λιθουανούς και Εσθονούς, τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει επίσης στους συνομιλητές του πως η Τουρκία – και δικός τους σύμμαχος στο ΝΑΤΟ – αμφισβητεί καθημερινά την ελληνική κυριαρχία και απειλεί ακόμα και με πόλεμο την χώρα μας.

Στα θέματα που θα κυριαρχήσουν επίσης θα είναι το μεταναστευτικό και ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία ασκεί πίεση στα σύνορά μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και θα ζητήσει την αλληλεγγύη τους απέναντι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα.

Να θυμίσουμε ότι η Λιθουανία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της από την πιο στενή σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν, την Λευκορωσία.

Η πρόοδος της Ελλάδας στον ψηφιακό τομέα αλλά και τα διδάγματα από μια χώρα πρότυπο στην ψηφιοποίηση του κράτους, την Εσθονία, θα έχουν ξεχωριστή θέση στις συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με την ηγεσία της χώρας.

Η Εσθονία έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και κυβερνοασφάλειας, ενώ έχει υπογράψει με τη χώρα μας Μνημόνιο Συνεργασίας για την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης τον Ιούλιο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εσθονία έχει αναπτύξει τον τομέα πληροφορικής της και έχει γίνει μια από τις πιο προχωρημένες ψηφιακά κοινωνίες παγκοσμίως. Το 2005, έγινε το πρώτο έθνος που διεξήγαγε εκλογές και μέσω ίντερνετ, και το 2014 ήταν το πρώτο έθνος που παρείχε τη δυνατότητα να μπορεί οποιοδήποτε πολίτης του κόσμου να γίνει ηλεκτρονικός κάτοικος της Εσθονίας, και ως εκ τούτου να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της χώρας, χωρίς αυτό να έχει ισχύει διαβατηρίου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού σε Λιθουανία και Εσθονία

Επίσκεψη στην Λιθουανία

  • Στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονιτέ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών,
  • Στις 12:50 ο κ. Μητσοτάκης και η κα Σιμονιτέ θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων,
  • Στις 13:25 θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας,
  • Στις 14:40 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα
  • Στις 15:40 θα επισκεφθεί το Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Ενεργειακή Ασφάλεια
  • Στις 16:35 θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι LRT.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Ταλίν της Εσθονίας όπου στις 20:00 θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας Αλάρ Κάρις

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022

  • Στις 10:00 ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο του Ταλίν
  • Στις 11:15 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας
  • Στις 12:05 ο κ. Μητσοτάκης και η κα Κάλλας θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων,
  • Στις 12:35 θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας υπό διευρυμένη σύνθεση
  • Στις 14:00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Εσθονίας Γιούρι Ράτας.