Δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση του Χουλουσί Ακάρ στον κ. Παναγιωτόπουλο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση του Newsbeast.

Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμα ότι «πάντοτε εμείς είμαστε υπέρ της λογικής της συζήτησης και των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας. Βεβαίως είναι απολύτως γνωστές οι θέσεις μας είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά τη χωρίς όρους παραδοχή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η παρατεταμένη πολιτική της Τουρκίας που συνεχίζεται, των προκλήσεων των ανυπόστατων ισχυρισμών αυτή η ρητορική όξυνση είναι εντελώς αδιέξοδη».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πάντως ότι είναι θετικό το γεγονός ότι από την Πράγα και μετά και μάλιστα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ υπήρξε από την τουρκική πλευρά μια ένδειξη ότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι πρέπει να συζητούμε και να αφήσυν στην άκρη αυτά τα περιβόητα «Μητσοτάκης γιοκ». «Η ελληνική πλευρά πάντοτε με σταθερές θέσεις και με απαράβατες αρχές είναι διαθέσιμη να συζητήσει στη βάση όσων σας είπα». Για τις κυρώσεις είναι γνωστό ότι έχει διαμορφωθεί με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένα πλαίσιο κυρώσεων σε ό,τι αφορά την Τουρκία και μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή αν παραστεί ανάγκη και κριθεί σκόπιμο. Οι κυρώσεις έχουν διπλή ανάγνωση. Αν εφαρμοστούν έχουν τη συνέπεια γι αυτόν που τις υφίσταται και έχουν και αποτρεπτικό χαρακτήρα. Έχουμε αποδείξει ότι όλες τις δυνατότητες σε επίπεδο διπλωματίας τις αξιοποιούμε», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και πώς «μεταφράζει» η Ελλάδα την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία.

«Έχουμε φροντίσει με συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο να ενισχύσουμε εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων. Μια συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει να είναι η εθνική εξαίρεση.

Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να απαντήσουμε στην οποιαδήποτε πρόκληση με συνθήκες που να μην μας εγκλωβίζουν σε διλήμματα της τελευταίας στιγμής. Η Ελλάδα ούτε πανικοβάλλεται ούτε τρομοκρατείται. Η βασική μας στρατηγική είναι με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αποδομούμε τους ανυπόστατους ισχυρισμούς».