Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγηση που έκανε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «στην αγορά δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος τιμών», θεωρώντας ότι αυτό πρόκειται για «πολιτική επιλογή».

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πορεύεται με έλλειμμα στρατηγικής απέναντι στην προκλητικότητα Ερντογάν», «με αλλαγή του δόγματος που η εξωτερική πολιτική της χώρας κινήθηκε για δεκαετίες»: «Από πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και από ισότιμος εταίρος σε δεδομένο σύμμαχο που τα δίνει όλα χωρίς να ζητά καμία εγγύηση για τα δικά της συμφέροντα», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η πολιτική φέρνει επικίνδυνες εξελίξεις και αρνητικά τετελεσμένα».

Γιατί, συμπλήρωσε, «η τουρκική προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζεται με λόγια αλλά με πράξεις. Και όσο ο κ. Μητσοτάκης απλά αρκείται να λέει τα αυτονόητα για την κυριαρχία των νησιών μας στις Συνόδους Κορυφής αλλά δεν τολμά καν να θέσει ζήτημα κυρώσεων αν η Τουρκία αμφισβητήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόσο ο Ερντογάν θα αποθρασύνεται».

Επίσης, τόνισε ότι «απέναντι σε αυτή την επιλογή Μητσοτάκη να κερδίσει χρόνο, οφείλουμε να επαγρυπνούμε αλλά οφείλουμε και να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό». Ειδικότερα, όπως είπε: «Για να βαθύνουμε την κομματική ανασυγκρότηση. Για να ετοιμάσουμε ανανεωμένα και ισχυρά ψηφοδέλτια παντού. Για να οργανώσουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις στη βαρβαρότητα των κυβερνητικών επιλογών. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε αγώνα, την οργή σε ελπίδα αλλαγής». «Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε», είπε ο κ. Τσίπρας, «και μόνο έτσι θα καταφέρουμε να φέρουμε την πολιτική αλλαγή μια ώρα αρχύτερα παρά τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη και των συμφερόντων που τον στηρίζουν».