Είναι από τις συναντήσεις που αν μη τι άλλο προκαλούν έκπληξη. Ο λόγος για το επικείμενο τετ α τετ που θα έχει αυτή την εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης με τον… σταρ του NBA, Ενές Καντέρ. Θα αναρωτηθεί κανείς ποιος είναι ο λόγος της συνάντησης του Έλληνα πολιτικού αρχηγού με τον γνωστό σέντερ της ομάδας μπάσκετ των Boston Celtics;

Το αίτημα για ραντεβού ζητήθηκε από τον ύψους 2,11 μ. καλαθοσφαιριστή όταν άκουσε τον κ. Ανδρουλάκη να μιλάει στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Καντέρ είναι τουρκικής καταγωγής, έντονα πολιτικοποιημένος, και έχει ταχθεί πολλές φορές ανοικτά κατά του καθεστώτος που έχει επιβληθεί στην πατρίδα του. Έτσι, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για μια εκδήλωση, ζήτησε να δει και τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τον αγώνα που δίνει για να υπάρξει εκδημοκρατισμός στη γείτονα χώρα.

Θυμίζουμε ότι ο αθλητής τον περασμένο Μάιο είχε ποδοπατήσει φωτογραφία του Τούρκου προέδρου, σε εκδήλωση που έγινε στο Όσλο από το Human Rights Foundation για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας πως «αυτό αξίζει στους αδίστακτους δικτάτορες. Μια μέρα οι γενναίοι άνθρωποι θα πατήσουν κάθε δικτατορία εκεί έξω στον κόσμο και η αγάπη και η ειρήνη θα νικήσουν», ενώ δριμεία κριτική κατά του Ερντογάν είχε ασκήσει και πριν από μερικές μέρες μιλώντας στον Alpha.

Αναφερόμενος στην ομιλία του Ερντογάν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ όπου κατηγορούσε την Ελλάδα πως έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο μεταναστών, ο 30χρονος NBAer σχολίασε πως: «όσα είπε ο Ερντογάν για την Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη είναι απαράδεκτα και αηδιαστικά. Δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν πάρα πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία. Δεν υπάρχει δημοκρατία στη χώρα μου. Ο Ερντογάν τα ξεχνά όλα αυτά και μιλά για την Ελλάδα». Και πρόσθεσε: «Για εμένα, η Ελλάδα και οι Έλληνες άνοιξαν την αγκαλιά τους σε όλους τους πρόσφυγες και τους πρόσφεραν μια θερμή υποδοχή. Ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Δε σεβάστηκε άλλες κουλτούρες, άλλες θρησκείες και τους Έλληνες. Ήταν ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εγώ μεγάλωσα κοντά σ’ αυτήν την περιοχή. Εκεί υπάρχουν τόσα πολλά τζαμιά που δεν είναι καν μισογεμάτα. Γιατί λοιπόν μετατρέπεις ένα μνημείο σε τζαμί… Είναι ασέβεια».