Πολλές ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Αναφορικά με τα σενάρια που υπάρχουν για το ενδεχόμενο πρόκλησης μετά το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο ο κ. Οικονόμου είπε: «Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει καμία πρόκληση της Τουρκίας αναπάντητη είτε στα λόγια είτε στο πεδίο. Είμαστε ψύχραιμοι αλλά και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Για το ενδεχόμενο να ζητήσουμε κυρώσεις όχι μόνο κατά της Τουρκίας αλλά και της Λιβύης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα επαναφέροντας ένα έκνομο τουρκολυβικό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, Η προσπάθεια είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και ουδείς αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας και της Λιβύης να συνάπτουν συμφωνίες που επηρεάζουν δικαιώματα άλλων χωρών».

Όσον αφορά στο δημοσίευμα του Nordic Monitor ότι μπορεί να γίνει προβοκάτσια από τους Τούρκους στην Ελλάδα ήταν ξεκάθαρος: «Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι ότι η πατρίδα μας είναι απολύτως θωρακισμένη απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή υβριδικού ή άλλου χαρακτήρα».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά. Όπως είπε: «Η προκλητική ρητορική της Τουρκίας, η επίμονη αυτή τακτική το μόνο που κάνει είναι να πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδο του Ερντογάν. Δεν θα τον ακολουθήσουμε αλλά δυστυχώς στην προκλητική ρητορική προστίθεται η προσβολή μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού. Η κυβέρνηση θα αναδεικνύει την προκλητική ρητορική και τον αναθεωρητισμό του Τούρκου προέδρου. Όσοι ηγέτες φλέρταραν με τον αναθεωρητισμό τώρα θερίζουν θύελλες».