«Τα δίκτυα φυσικού αερίου δεν κατασκευάζονται σήμερα μόνο και μόνο για να υποδέχονται και να μεταφέρουν τη διανομή φυσικού αερίου. Τα δίκτυα αυτά, τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, θα μεταφέρουν και θα διανέμουν και ανανεώσιμα αέρια όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, αναφορικά για τους λόγους που η κυβέρνηση συνεχίζει την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στη χώρα.

Όπως είπε το μέλος της κυβέρνησης, «ήδη ετοιμάζουμε τον Κανονισμό για την παραγωγή και τη χρήση βιομεθανίου στη χώρα μας. Τα δίκτυα αυτά, επίσης, θα μπορούν να μεταφέρουν πράσινο υδρογόνο που θα παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες και οι υδροηλεκτρικές μονάδες. Με αυτό τον τρόπο, τα δίκτυα δεν θα απαξιωθούν και δεν θα καταστούν άχρηστα. Θα αξιοποιηθούν στο μέλλον. Όταν σταματήσει η μεταφορά φυσικού αερίου, με τη μεταφορά των ανανεώσιμων αερίων. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε το βιομεθάνιο κατευθείαν και όχι να το μετατρέπουμε σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς χάνεται ένα μέρος της ενέργειας, πολύ περισσότερο όταν αυτή μετά τη μετατρέπουμε σε θερμική γιατί χάνεται ένα ακόμη επιπρόσθετο ποσοστό ενέργειας. Για αυτό είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε απευθείας το βιομεθάνιο για τη θέρμανση των σπιτιών ή τη βιομηχανία και τη βιομηχανία μας».

Ο υπουργός επισήμανε παράλληλα πως η κατασκευή αυτών των δικτύων φυσικού αερίου γίνεται με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, από το ΕΣΠΑ, και είναι σημαντικό αυτά τα ποσά να αξιοποιηθούν και να μη χαθούν, ενώ οι υποδομές αυτές που έχουν ξεκινήσει να γίνονται πριν από την κρίση, θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν».

Ερωτηθείς για τις πολυκατοικίες που έχουν μετατρέψει τους καυστήρες θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, αναγνώρισε πως μια εκ νέου μετατροπή είναι ανέφικτη, καθώς δεν υπάρχουν οι παλαιές υποδομές όπως των κάθετων σωληνώσεων ή των δεξαμενών, «γι’ αυτό και ως κυβέρνηση επιδοτούμε οριζόντια την κατανάλωση φυσικού αερίου για όλα τα νοικοκυριά με 90 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, ώστε να περιορίσουμε κατά 40% έως και 50% την τιμή του φυσικού αερίου που φτάνει στον καταναλωτή». Τέλος, όσον αφορά τη διακοπή της τηλεθέρμανσης, υπογράμμισε ότι αυτή σταμάτησε στις περιοχές που υπήρχε γιατί πλέον δεν έχουμε παραγωγή θερμού νερού, όπως υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια καθώς έχουν μειωθεί τα λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σήμερα δουλεύουν με γκάζι ως καύσιμο.