Απάντηση στα περί πολιτικής τερατογέννεσης του κ. Μητσοτάκη έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον να πάει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να πει στον Όλαφ Σολτς και σε πολλούς άλλους ευρωπαίους ηγέτες που κυβερνούν με συνεργασίες, ότι αποτελούν αποτελέσματα αυτής της τερατογένεσης. Αναρωτήθηκε: Ποιά είναι πιο ισχυρή κυβέρνηση; Αυτή που έχει πλατιά νομιμοποίηση ή αυτή που κυβερνά με το 1/3 της ψήφου των πολιτών; Και απάντησε: Αυτή θα είναι η νέα μεγάλη αλλαγή με την απλή αναλογική. Δηλαδή, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με βάση προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν μπορούν αυτές να υπάρξουν ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά. Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή αυτή. Δεν δημιουργεί αστάθεια αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Μπορούμε να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος.

Για συνεργασίες

«Προφανώς μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχω πολιτικές διαφορές. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβερνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσει η κυβέρνηση αυτή, θα πρέπει να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Εάν είναι πρώτος ο κος Μητσοτάκης θα πάρει εκείνος την εντολή. Θα διαμορφώσει συνεργασίες, ενδεχομένως με τον κο Βελόπουλο. Συνεπώς είναι μια ευκαιρία για την μεγάλη πολιτική αλλαγή».

«Το Κυριάκος gate μετατράπηκε σε ΝΔ gate»

«Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών, γιατί θεωρώ ότι προέχει η μεγάλη εικόνα που είναι η πορεία της χώρας συνολικά. Επιδιώκω αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό. Είπα ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Πλέον το Κυριάκος gate, είναι ΝΔ gate. Δεν περιμένω απολύτως τίποτα από την εξεταστική επιτροπή. Αλλά περιμένω να δω πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει η κυβέρνηση και πόσο πιο χαμηλά μπορεί να βρεθούμε όταν ακούμε τα περί φυλάκισης για το αν δεν ακολουθηθούν τα περί ομερτά, που αποτελούν νόμο της μαφίας».

Προανήγγειλε προανακριτική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις

«Θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική επιτροπή για να λάμψει η αλήθεια και να μάθουμε όλες τις πτυχές του σκανδάλου. Παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων… ο πρωθυπουργός τελικά δεν γνώριζε τίποτα. Αν δεν είχε ιδέα είναι ένας ανάξιος πρωθυπουργός να διαχειρίζεται ζητήματα δημοκρατικής τάξης και εθνικής ασφάλειας. Το κρισιμότερο για μένα είναι ο ελληνικός λαός να προστατέψει τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος μέσα από την επιλογή του στις εκλογές, δίνοντας την ψήφο του σε μια μεγάλη δημοκρατική κυβέρνηση. Η προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να διαλευκάνει το ποιοι έχουν ευθύνες».