Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, λέγοντας ότι δεν αφορά πρόσωπα αλλά τις διαχρονικές αξίες και αρχές του λαού μας. «Αυτή τη φορά, το διακύβευμα των εκλογών υπερβαίνει ακόμα και τις σαφείς ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας: «η ανάγκη απαιτεί να βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Γιατί η Δημοκρατία κινδυνεύει». Στη συνέχεια έθεσε τα εκλογικά διλήμματα:

Δημοκρατία ή ολιγαρχία.

Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία.

Δημοκρατία ή απολυταρχία.

Κράτος ή παρακράτος.

Συνέχισε λέγοντας: Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο.

Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας ; Μια Αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία ; Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι μία σύγκρουση δίχως τέλος, αλλά μια μάχη ιδεών. Συγκρούεται το νέο με το παλιό. Οι προοδευτικές δυνάμεις με τις δυνάμεις της βαθιάς συντήρησης. Οι δημοκρατικοί πολίτες με το παρακράτος. Οι επόμενες εκλογές θα είναι μία γιορτή. Η γιορτή της Δημοκρατίας.

Για την απλή αναλογική

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η πολιτική αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη μόνο με καθαρή εντολή διακυβέρνησης. «Με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της Απλής Αναλογικής. Που θα ανοίξει το δρόμο, την επόμενη κιόλας μέρα, να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Οι εκλογές με Απλή αναλογική, δηλαδή, για πρώτη φορά με ένα εκλογικό σύστημα δικαιοσύνης, δε θα οδηγήσουν σε αβεβαιότητα. Αντίθετα θα δώσουν τη δυνατότητα στο λαό μας να πάρει αυτός τις τύχες στα χέρια του. Και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση των προγραμματικών τους συγκλήσεων. Για πρώτη φορά θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε:

«Η Ελλάδα θα κυβερνηθεί, επιτέλους, όπως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ασφάλεια και με πλατιά δημοκρατική νομιμοποίηση. Και αυτό όχι μόνο δεν είναι τερατογέννεση, αλλά η γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Η νέα μεγάλη Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτό τον αγώνα για τη δημιουργία μιας νέας εποχής, δεν περισσεύει κανένας πολίτης, κανένας δημοκράτης. Αυτή η νέα αρχή ανήκει σε όλους μαζί. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη τη μεγαλύτερη Αλλαγή που έχει δει ο τόπος μας. Μαζί μπορούμε να ξαναγράψουμε ιστορία. Μαζί μπορούμε να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Για μια Ελλάδα με περισσότερο φως. Για μια Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία. Για μια Ελλάδα με δικαιοσύνη, παντού».