Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των υποκλοπών καθώς ο λόγος της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου έγινε προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγγείλει πως παρακολουθούταν και το τηλέφωνο του βουλευτή και πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη.

Στο γραφείο του εισαγγελέα βρέθηκαν ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου μαζί με τον κ. Σπίρτζη ο οποίος φέρει και την ιδιότητα του τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Από έλεγχο που έγινε στο κινητό του τηλέφωνο, φέρεται να εντοπίστηκαν ίχνη παρακολούθησής του από το παράνομο λογισμικό Predator, όπως είχε συμβεί δηλαδή και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη. Μετά και από αυτή την εξέλιξη γίνεται αντιληπτό πως η υπόθεση θα απασχολήσει έντονα την Κουμουνδούρου το προσεχές διάστημα, ζητώντας εξηγήσεις και για την παρακολούθηση του στελέχους της.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο Σπίρτζης

Ο κ. Σπίρτζης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων (άρθρο 187 ΠΚ).

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από έλεγχο στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκε ότι αυτό είχε γίνει στόχος από το παράνομο λογισμικό Predator τον Νοέμβριο του 2021. Υπήρξαν, όπως υποστηρίζει, δύο επιθέσεις από το παράνομο λογισμικό, η δεύτερη με τον ίδιο σύνδεσμο με τον οποίο μολύνθηκε τον Ιούλιο του 2021 το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και επιχειρήθηκε να μολυνθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το σκάνδαλο των υποκλοπών λαμβάνει πλέον τεράστιες διαστάσεις καθώς «οι παρακρατικοί μηχανισμοί του κ. Μητσοτάκη, με τη μόλυνση του κινητού του κ. Σπίρτζη παρακολουθούσαν και τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που συνομιλούσε μαζί του για μία σειρά από κρίσιμα θέματα, αφού είναι αρμόδιος για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Ελληνική Αστυνομία, την ΕΥΠ, την Πολιτική Προστασία και όλα τα πεδία αρμοδιότητας του Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, εμμέσως παρακολουθούσαν και πολλούς τομεάρχες, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που συνομιλούσαν καθημερινά με τον κ. Σπίρτζη».

Το χρονικό της επίθεσης κατά Σπίρτζη με το λογισμικό Predator

Βάσει της καταγγελίας, όλα ξεκίνησαν το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 όταν η Εφημερίδα των Συντακτών κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πώς η ΕΥΠ παρακολουθεί και απλούς πολίτες». Το δημοσίευμα αποκάλυπτε τις εντολές παρακολούθησης δημοσιογράφων, δικηγόρων, ακόμη και ανήλικων προσφυγόπουλων. Στο ρεπορτάζ υπήρχε μάλιστα εκτενής αναφορά στη λεγόμενη παραΕΥΠ, το ΚΕΤΥΑΚ δηλαδή, και τις εκτός ελέγχου νομιμότητας δραστηριότητές του.

Μόλις κυκλοφόρησε η εφημερίδα ο κ. Σπίρτζης εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Ο Μητσοτάκης σε φακελώνει και σε παρακολουθεί»,

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 η ίδια εφημερίδα συνεχίζει το θέμα και κυκλοφορεί με βασικό τίτλο «Φτιάχνουν ΕΥΠ στα μέτρα της Μαξίμου Α.Ε.» που επισημαίνει τη σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση για τις μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών.

Ο κ. Σπίρτζης εκδίδει νέα ανακοίνωση με τίτλο «Ο Μητσοτάκης σε φακελώνει και σε παρακολουθεί Νο 2 – Θα τον ζήλευε ο αείμνηστος Νίκος Γρυλλάκης», που μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η ακροδεξιά πρακτική του κ. Μητσοτάκη, η χειραγώγηση της ΕΥΠ από τον κ. Μητσοτάκη δεν προσβάλει απλά τη Δημοκρατία μας και τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά την ακυρώνει, όπως τις πιο μαύρες πολιτικές περιόδους της χώρας μας».

Παράλληλα, ο τομεάρχης ανακοινώνει ότι επικεφαλής δεκάδων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα: «Παρακολουθήσεις και φακέλωμα από την ΕΥΠ – Αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών». Στην ερώτηση αυτή οι βουλευτές έθεταν σειρά ερωτημάτων και καλούσαν τον κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις στη Βουλή. Όπως καταγγέλλει, λίγη ώρα μετά, στις 17:17 της ίδιας μέρας, δέχεται από άγνωστο αριθμό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο με τον μολυσμένο σύνδεσμο.

Τέσσερις ημέρες μετά Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, σε απογευματινή ώρα, δέχεται νέα επίθεση και πάλι από άγνωστο αριθμό που στόχευε στη μόλυνση του κινητού του με το Predator. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, ο σύνδεσμος στο μήνυμα ήταν ο ίδιος με τον οποίο μολύνθηκε το κινητό του Θανάση Κουκάκη και επιχειρήθηκε να μολυνθεί το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.