«Εάν νομίζετε ότι θα καταφέρετε να ξεφορτωθείτε τις σοβαρές ευθύνες σας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων – υποκλοπών, είστε βαθιά γελασμένοι κύριοι της κυβέρνησης. Βαθιά γελασμένος είστε κι εσείς κύριε πρωθυπουργέ, εάν ισχυρίζεστε ότι με διάφορες υποκριτικές συγγνώμες και την παραίτηση ενός στενού συνεργάτη σας θα απαλλαγείτε από τις δικές σας ευθύνες. Ποιος πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη της ΕΥΠ μπορεί να λέει ότι δεν ήξερα, δεν είδα, δεν άκουσα. Πόσο ακόμα θα γελοιοποιήστε, λέγοντας άλλα τη μία ημέρα και να τα αναιρείται την επόμενη;» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της πρo ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων «για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων».

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για ένα «σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών, που δεν αποτελεί επιμέρους υπηρεσιακή αστοχία, αλλά το αντίθετο. Αυτό το πλαίσιο στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δεν ακούσαμε επίσης τίποτα για την νομοθεσία που επιτρέπει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διατηρούν αρχείο συνομιλιών και μηνυμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι διάφορες υπηρεσίες να τις κάνουν εκ των υστέρων τις παρακολουθήσεις, ανενόχλητες. Δεν ακούσαμε τίποτα για τις ευρωπαϊκές οδηγίες που επιτρέπουν σε ιδιωτικές εταιρείες με υπερσύγχρονο λογισμικό παρακολούθησης να συνεργάζονται με το κράτος και να το πωλούν. Αλήθεια τώρα για πρώτη φορά ανακαλύψατε το κακόβουλο λογισμικό Predator που οι δυνατότητές του ξεπερνούν και την πιο αρρωστημένη φαντασία; Το λογισμικό αυτό επιτρέπει στον χειριστή του να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών, αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών και δεδομένων ταυτότητας από το κινητό του προσώπου που παρακολουθείτε. Είχε εξεταστεί η προμήθεια ανάλογου υλικού από τη χώρα μας; Μήπως είχα γίνει και σχετικές διαπραγματεύσεις από τις κυβερνήσεις; Εμείς, ερωτήματα θέτουμε.

Με τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μπήκε στο στόχαστρο η ΕΥΠ. Τέτοιες δυνατότητες όμως δεν έχουν βάσει νόμου κι άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών που εδρεύει στο Μπουρνάζι; Γι’ αυτή δεν ακούσαμε τίποτα. Αλλά, τα ίδια δεν ισχύουν και για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία;

Προφανώς το να παρακολουθείτε ένας αρχηγός κόμματος, είναι παράνομη πράξη. Όμως το όλο ζήτημα δεν μπορεί να εξαντλείται στην συζήτηση για το νόμιμο ή το παράνομο των παρακολουθήσεων. Ακόμα και στις τυπικά ονομαζόμενες υποκλοπές, η εποπτεία και η παρέμβαση του εισαγγελέα είναι μηδαμινή, για να μην πω διακοσμητική. Συνεπώς, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, αυτό το πλαίσιο δεν παίρνει από διορθώσεις».