Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ παραχώρησε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης και αναφέρθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών χαρακτηρίζοντας το «μείζον θέμα για τη λειτουργία των θεσμών, τη διαφάνεια και τη Δημοκρατία».

Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για ψέματα τα οποία ειπώθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας λίγο πριν κλείσει η Βουλή. «Ειπώθηκαν πολλά ψέματα παρουσία στελεχών της κυβέρνησης, ότι τάχα δεν υπάρχουν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, ότι δεν έχει η κυβέρνηση καμία σχέση με όλα αυτά που γίνονται. Μετά από λίγες μέρες είδαμε τις “εκκωφαντικές” παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ – αμφότερων προσωπικών επιλογών του Πρωθυπουργού. Αυτό και μόνο δείχνει ότι την άμεση πολιτική ευθύνη την έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και εμείς είπαμε τότε ότι πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε πως κατατέθηκε αίτημα το οποίο έχει συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία καταλήγουν στην αναζήτηση ευθυνών για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και από άλλα πολιτικά πρόσωπα ενώ αναφέρθηκε και στην εισαγγελέα «η οποία υπέγραφε με χαρακτηριστική ευκολία τις αποφάσεις για τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Από την πλευρά μας ζητάμε συγκεκριμένες εξηγήσεις και συγκεκριμένα α) για ποιο λόγο δόθηκε η εντολή παρακολούθησης του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, β) ποιοι άλλοι μπορεί επίσης να παρακολουθούνται, (επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί) και γ) να δούμε ποιος χρησιμοποιεί αυτό το παράνομο λογισμικό το Predator, το οποίο καταργεί κάθε ιδιωτικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσον εκβιασμού και χειραγώγησης οποιουδήποτε στην Επικράτεια» σημείωσε ο κ. Κατρίνης.

«Η ΕΥΠ και η κυβέρνηση δεν μπορούν να λένε ότι “δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει”»

«Η ΕΥΠ και η κυβέρνηση δεν μπορούν να λένε ότι “δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει” υπογράμμισε ο Μιχάλης Κατρίνης ενώ επεσήμανε πως σημαντικό ζήτημα είναι να βρεθούν αυτοί που χρησιμοποιούν αυτό το παράνομο λογισμικό ή το εμπορεύονται, καθώς και ποιες είναι οι σχέσεις τους με στελέχη του στενού συστήματος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Η πολιτική ευθύνη ανήκει στον Πρωθυπουργό»

«Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα που αφορούν έλλειψη διαφάνειας λέει “όλα στο φως” και να διερευνηθούν εφόσον υπάρχουν στοιχεία. Εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμία τεκμηριωμένη πρόταση» ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε πως: «Ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη ότι η ΕΥΠ δήθεν λειτουργούσε με ένα δικό της, ανεξέλεγκτο τρόπο για πολλά χρόνια. Αυτό ακριβώς είπε. Ότι δήθεν ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε οι εποπτεύοντες υπουργοί, ούτε οι γενικοί γραμματείς του Μαξίμου, δεν κατάλαβαν τι έγινε».
Πολιτικά υπεύθυνο για την υπόθεση των υποκλοπών θεωρεί ο Μιχάλης Κατρίνης τον Κυριάκο Μητσοτάκη «γιατί κακά τα ψέματα, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος υπαγάγει την ΕΥΠ στην ευθύνη του ως πρώτη πολιτική απόφαση αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, είναι ο άμεσα πολιτικά υπεύθυνος γι αυτό το οποίο συμβαίνει στη χώρα σήμερα και προκαλεί εύλογη ανασφάλεια όχι μόνο σε πολιτικούς ,δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, αλλά σε όλους τους πολίτες που πραγματικά δεν ξέρουν τι γίνεται, γιατί γίνεται και από ποιόν κατευθύνεται.

Άρα, η πολιτική ευθύνη ανήκει στον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε την άμεση εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο οποίος έφερε τροπολογία “φωτογραφική” για να τοποθετηθεί ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ στη θέση του άνευ πτυχίου. Όλα αυτά τα πρωτοφανή περιστατικά επί της θητείας του κ. Μητσοτάκη συνέβησαν».

Στην συνέχεια ο κ. Κατρίνης, ανέφερε πως: «όσο και αν προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του, μεταβιβάζοντας την ευθύνη στην επιλογή του η οποία ήταν, ο διορισμένος από τον ίδιο κ. Δημητριάδης και ο κ. Κοντολέων πάλι επιλεγμένος από τον ίδιο, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να μην υποστεί την βαρύτατη και συντριπτική πολιτική ευθύνη που του αναλογεί».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε “βολικός εταίρος”, ούτε παρακολούθημα κανενός»

Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο Μιχάλης Κατρίνης πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «βολικός εταίρος» απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Εμείς, δεν είμαστε ούτε «βολικός εταίρος», ούτε παρακολούθημα κανενός. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, έχουμε την δική μας πολιτική πρόταση και ταυτότητα και νομίζω ότι αυτή γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη. Εάν κάποιοι θεωρούν ή θέλουν ή επιθυμούν το ΠΑΣΟΚ να είναι το συμπλήρωμα τους ή ο βολικός εταίρος σε οποιοδήποτε μέτωπο, τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν προσφερόμαστε. Και αυτό νομίζω είναι σαφές και ξεκάθαρο και προς την Νέα Δημοκρατία και προς τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά.