«Ναι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα έχει ως αντικείμενο την εξέταση της υπόθεσης παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην πλατεία Κουμουνδούρου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα που επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας πως αυτός έχει την απόλυτη ευθύνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

«Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επιτελικό παρακράτος με εγκέφαλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός λέει ψέματα ότι δεν γνώριζε» φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε: «Αφού η πρώτη του κίνηση το 2019 ήταν να πάρει την ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, και να τοποθετήσει τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του προκειμένου να οργανώσει το κύκλωμα των παράνομων παρακολουθήσεων. Άλλαξε το νόμο για να μπορέσει να βάλει δικό του άνθρωπο στην ΕΥΠ, ο οποίος δεν πληρούσε τα κριτήρια».

Όσον αφορά την επέκταση της χρονικής περιόδου της Εξεταστικής που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να διερευνηθεί και ο τρόπος που λειτουργούσε η ΕΥΠ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για φθηνό αντιπερισπασμό προσθέτοντας ωστόσο ότι κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε επίσης, στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να μην ψηφίσει υπέρ της τοποθέτησης του Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου διοικητή της ΕΥΠ.