Το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πριν τις θερινές διακοπές των μελών της κυβέρνησης συγκαλεί σήμερα στις 11:00 το πρωί ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επισημάνει για μια ακόμη φορά πως οι υπουργοί του μπορούν να φύγουν για λίγες μέρες ξεκούρασης εκτός Αθηνών, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο όσους επιμένουν ότι μπορεί να υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός στις αρχές του φθινοπώρου.

Ωστόσο ο πρόεδρος της κυβέρνησης θα επισημάνει στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου πως θα φύγουν για την παραλία, αφού πρώτα συνεννοηθούν με τους αναπληρωτές υπουργούς ή τους υφυπουργούς τους, προκειμένου πάντα να βρίσκεται κάποιος πίσω στο γραφείο, καθώς το κυβερνητικό έργο μπορεί να ρίξει τους ρυθμούς κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Αυγούστου, ωστόσο δεν σταματά.

Όσον αφορά την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, αναμένεται καταρχάς να υπάρξει εισήγηση από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως για τους 5+1 άξονες εκπαιδευτικής πολιτικής και ειδικότερα για τις μεταρρυθμίσεις του χαρτοφυλακίου της και τις ωφέλειες.

Ακολούθως θα υπάρξει παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει αμέσως μετά ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσει τις εξής νομοθετικές πρωτοβουλίες:

α) Την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2020/1828 σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και τη διοικητική επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή,

β) Την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/882 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

Στο Μαξίμου ο υπουργός Βιομηχανίας των ΗΑΕ

Κατόπιν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσει το δικό του νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2018/2001 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς θα αναλύσει το νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για το Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα υπαρξει επίσης εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για την επιλογή Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την επιλογή Αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως για την τροποποίηση του Οργανισμού της Ακαδημίας Αθηνών.

Εννοείται πως όλα τα σχέδια νόμου που θα συζητηθούν θα κατατεθούν ακολούθως στη Βουλή προκειμένου να συζητηθούν στις αρμόδιες Επιτροπές και να ψηφιστούν από την Ολομέλεια μετά τις 22 Αυγούστου που θα συνεχιστούν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου, καθώς από αύριο Παρασκευή σταματά το νομοθετικό έργο.