Ο Νίκος Δένδιας μίλησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εγκαινιάζοντας τον θεσμό «Ημέρες ΕΚΠΑ» με θέμα: «Η Ελλάδα στη δίνη των Διεθνών Εξελίξεων», όπου αναφέρθηκε στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ο υπουργός Εξωτερικών προέταξε ως πυξίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην πορεία της στο διεθνές στερέωμα τις αρχές και τις αξίες που διαχρονικά τη διέπουν: τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Παράλληλα, στηλίτευσε την προσπάθεια δυνάμεων του αναθεωρητισμού, καταπατώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Σκιαγραφώντας το ομιχλώδες διεθνές πλαίσιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε πως η χώρα μας αντιμετωπίζει τη βασική πρόκληση του εξ ανατολών γείτονά μας, της Τουρκίας. Μάλιστα, διέκρινε ότι αυτό που συνιστά μια διαφορετική πραγματικότητα με άλλες περιόδους είναι η διαρκής και μακροχρόνια όξυνση. «Καμία κρίση δεν είχε αυτή την τεράστια χρονική διάρκεια που προσεγγίζουμε ήδη, αν δεν υπερβαίνουμε ήδη 3 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στον χάρτη Μπαχτσελί, λέγοντας πως η πρόσφατη γραφική, αλλά όχι γι’ αυτό λιγότερο επικίνδυνη, αμφισβήτηση του μισού Αιγαίου και της Κρήτης αποτελεί την τελευταία ψηφίδα μιας σειράς εξωφρενικών ισχυρισμών.

Επίσης, αναφερόμενος στις μετρήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, διαπίστωσε ότι η κλιμάκωση της ρητορικής εμπεδώνει έναν ανθελληνισμό στην τουρκική κοινωνία. «Αν βλέπατε μια μέτρηση της τουρκικής κοινωνίας εδώ και τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα δεν θα κατατασσόταν στις απειλές, όπως ο Τούρκος πολίτης προσελάμβανε την πραγματικότητα. Σήμερα κατατάσσεται, και αρκετά ψηλά, στον δείκτη» σημείωσε. Τείνει να δημιουργηθεί, όπως προσέθεσε, ένα ρεύμα και δυνάμει πλειοψηφικό ρεύμα ανθελληνισμού μέσα στην τουρκική κοινωνία.

Στον αντίποδα, ο Νίκος Δένδιας αντέταξε πως η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, χτίζει ή ενισχύει τις γέφυρες συνεργασίας, χωρίς να πέσει στην παγίδα να ασκήσει μια αποκλειστικά τουρκο-κεντρική πολιτική, αντιδρώντας σε ό,τι ο γείτων κάνει, ισχυρίζεται ή εφευρίσκει. Όπως αποτύπωσε τον ευρύτερο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, είπε πως είναι η εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας, αλλά και πέρα απ’ αυτήν.