Το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης προγραμματίζεται να δοθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής η συνέχεια της πολιτικής διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Θεωρείται βέβαιο ότι οι τόνοι θα ανέβουν και θα υπάρξουν στιγμές έντασης, κάτι που άλλωστε φάνηκε και τις ημέρες που το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» συζητιόταν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, όπου ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η αρμόδια υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δέχθηκε έντονη κριτική από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις επερχόμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και ιδίως για τις διατάξεις που αφορούν τη διοίκηση των ΑΕΙ και την ισχύ που θα έχει ο πρύτανης με το νέο μοντέλο. Πληροφορίες του Newsbeast αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να δούμε τη συζήτηση, ιδίως την Πέμπτη που προγραμματίζεται και η σχετική ψηφοφορία του νομοσχεδίου, να εξελίσσεται σε μια ακόμη μάχη πολιτικών αρχηγών καθώς είναι πολύ πιθανό να πάρουν το λόγο στην Ολομέλεια τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ενώ παρεμβάσεις αναμένονται και από τους αρχηγούς κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Εντάσεις και εντός της «γαλάζιας» νεολαίας για το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο όμως έχει προκαλέσει εντάσεις και εντός της Νέας Δημοκρατίας. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της Νομικής, της φοιτητική παράταξη δηλαδή του κυβερνώντος κόμματος στο τμήμα της Νομικής, έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως για την διάταξη που προβλέπει την θέσπιση ενιαίων ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές (ήτοι χωρίς παρατάξεις). Επιτίθεται όμως και στην ΟΝΝΕΔ, τη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θεωρεί ότι στηρίζει την κυβέρνηση εις βάρος όμως της νεολαίας. Ακολούθως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εξέδωσε κεντρικά δική της ανακοίνωση στρεφόμενη κατά του τμήματος της Νομικής της ίδιας της της παράταξης, υποστηρίζοντας ότι «η επίμαχη ανακοίνωση εξεδόθη από άτομα που φέρονται ότι εκπροσωπούν την οργάνωση της ΔΑΠ Νομικής, ενώ στην πραγματικότητα δεν συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές της».