«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κομοτηνή την Ελλάδα τη Βουλγαρία αλλά και για όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του αγωγού IGB. Χαρακτήρισε το έργο καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει το νότο με τον βορρά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η ολοκλήρωσή του σε αυτή την συγκυρία και αφού αντιμετωπίστηκαν οι όποιες προκλήσεις αναδεικνύει την αξία του σήμερα.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά αναγκαία όσο ποτέ την κοινή δράση απέναντι στην επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό πίεσης σε έναν ωμό εκβιασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Η δική μας απάντηση είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως μέσο στήριξης αλληλεγγύης και προόδου».

Η Ελλάδα, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια και ενισχύει το αποτύπωμά της στον ενεργειακό χάρτη.

Ο αγωγός που εγκαινιάζουμε, τόνισε θα ενωθεί με τον TAP και έχει συμβολική αξία η παρουσία του υπουργού Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ακόμα ότι ενισχύουμε την ενεργειακή και εφοδιαστική ασφάλεια όλων των συνδεδεμένων χωρών και δημιουργείται ανάχωμα στο ράλι τιμών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσωπική επιμονή του Βούλγαρου πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Υπήρχε όπως είπε εβδομαδιαία επικοινωνία και όπως είπε διαβλέπαμε πόσο κρίσιμη είναι η ολοκλήρωση του έργου αυτού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι σταδιακά θα μειωθεί η εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο και σε αυτή την κατεύθυνση είναι καθοριστική η λειτουργία του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.

Υπενθύμισε ακόμα ότι έχει δρομολογηθεί η προσθήκη σημαντικής αποθηκευτικής ικανότητας στην Ρεβυθούσα και έτσι αυξάνεται η δυνατότητα υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για απαραίτητη απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου.

Η ΕΕ έχει κατ’ επανάληψιν αναγνωρίσει την στρατηγική σημασία του IGB.

Μίλησε επίσης για έναν ενεργειακό αλλά και έναν αγωγό αξιών με μηνύματα αλληλεγγύης σε μια περιοχή που δυστυχώς ακόμα διατηρείται μια εξαίρεση ανιστόρητης επιθετικότητας στην οποία απαντούν όπως είπε και η διεθνής πραγματικότητα και η εθνική μας ετοιμότητα.

«Ελλάδα και Βουλγαρία παρά τις δυσκολίες θέλουν να βαδίζουν μαζί στην λεωφόρο της ανάπτυξης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Άνοιξαν την στρόφιγγα Μητσοτάκης και Πετκόφ

Την στρόφιγγα διέλευσης του φυσικού αερίου στον αγωγό IGB άνοιξαν από κοινού,οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής εγκαινίων του αγωγού.

Οι δύο πρωθυπουργοί φόρεσαν προστατευτικά κράνη και φωσφοριζέ γιλέκα ανέβηκαν στη μικρή εξέδρα που εξασφαλίζει την πρόσβαση στη βάνα και άνοιξαν τη στρόφιγγα κάτω από τα χειροκροτήματα των προσκεκλημένων.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε οτι ο εκτός από αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου ο IGB είναι και ένας αγωγός κοινών αξιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν: Ιστορική η λειτουργία του IGB

Ιστορική χαρακτήρισε τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parvis Shahbazov.

Είπε πως ο εν λόγω αγωγός διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και δίνει νέα δυναμική στον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί τον IGB.