Με απολογισμό του κυβερνητικού έργου ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας των 3 ετών πορευτήκαμε σε ένα περιβάλλον κρίσεων που δεν υπήρχε αντίστοιχο από τη μεταπολίτευση και μετά. Η εισαγόμενη άνοδος του πληθωρισμού καταγράφει επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως. Η Ελλάδα παραμένει όρθια όταν άλλες δυνάμεις λύγισαν. Αυτό είναι αποτέλεσμα της τεράστιας προσπάθειας της κοινωνίας αλλά και του σχεδίου και της σοβαρότητας της κυβέρνησης. Εργαστήκαμε σκληρά και με σύμμαχο την φιλοπρόοδο κοινωνία πήγαμε μπροστά. Η ημέρα επιβάλλει να επιχειρήσουμε έναν απολογισμό. Τα όσα πετύχαμε είναι ο δείκτης για να καταλάβουν όλοι πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε όταν δεν θα υπάρχουν κρίσεις», είπε.

Και απαρίθμησε όλα όσα έγιναν λέγοντας: «Η Ελλάδα αύξησε το ΑΕΠ της. Η ανεργία μειώνεται. Χάρη στις 52 μειώσεις φόρων το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύθηκε αρκετά. Το 2021 σημειώσαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων. Το οικονομικό πλεονέκτημα το μετατρέπουμε σε κοινωνικό κεκτημένο. Η Ελλάδα έχει τον 9ο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ε.Ε. Το δημόσιο χρέος της χώρας μειώνεται. Η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο από την ενισχυμένη εποπτεία. Αποπλήρωσε νωρίτερα το ΔΝΤ. Με 1500 νέες ψηφιακές υπηρεσίες εξασφαλίζουμε ώρες ελευθερίας για τους Έλληνες. Η χώρα μας είναι η 7η χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στηρίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση στην πράξη, με προσλήψεις και νέες παρεμβάσεις. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τη δημόσια υγεία. Δίνουμε δύναμη στον εργαζόμενο και περισσότερα δικαιώματα. Τελειώνουμε οριστικά με το άγος των εκκρεμών συντάξεων. Ενισχύουμε τα ΜΜΜ. Μειώσαμε προσφυγικές ροές. Ενδυναμώσαμε αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Μεγαλώσαμε τα όρια της επικράτειάς μας. ενισχύσαμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες με ΗΠΑ, ΗΑΕ και Ισραήλ. Η Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια έγινε και συνεχίζει να γίνεται και πιο ισχυρή».

Και αυτοκριτική

Κάνοντας και την αυτοκριτική του για τα τρία αυτά χρόνια τόνισε ότι: «Στα τρία χρόνια έγιναν και λάθη που αναγνωρίσαμε και τα διορθώνουμε».

Είπε ακόμα ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των καταναλωτών ενέργειας. «Επιδοτούμε όλες τις κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Αυξάνεται η επιδότηση στους επαγγελματικούς καταναλωτές. Για τα αγροτικά τιμολόγια και για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς καταναλωτές υπάρχει επιδότηση. Οι προμηθευτές υποχρεώνονται να ενημερώνουν για τις χρεώσεις στα τιμολόγια και τον επόμενο μήνα.»

«Ο πρωθυπουργός ήταν καθαρός και σαφής»

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την απάντηση που έδωσε νωρίτερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός.

«Ο πρωθυπουργός ήταν καθαρός και σαφής, απλώς είτε η αποσπασματική ερμηνεία των δηλώσεών του είτε η διαστρέβλωσή τους οδηγούσε σε συμπεράσματα που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα», τόνισε.

Είπε ακόμα ότι δεν βλέπει δημοσκοπική καθίζηση. «Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι αντίστοιχη με 2019. Η κυβέρνηση κοιτάζει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, είναι προσηλωμένη στη δουλειά της και επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας για τους πολίτες».

Ειδικά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι: «Δεν φοβόμαστε τίποτα. επιδιώκουμε ήρεμα νερά. Πάντα είμαστε σε εγρήγορση και έχουμε αποδείξει ότι έχουμε την επάρκεια να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας αποτελεσματικά».

Επανερχόμενος στα μέτρα στήριξης ξεκαθάρισε ότι «Όσο διαρκούν οι ανατιμήσεις η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε περιθώριο που υπάρχει για να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας».

Ο εκλογικός νόμος δεν αλλάζει

Ερωτηθείς ξανά για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου είπε: «Τα έχει ξεκαθαρίσει αυτά ο πρωθυπουργός απόλυτα. Εκλογές στο τέλος της 4ετίας με τους εκλογικούς νόμους που ισχύουν. Απλή αναλογική πρώτα, ενισχυμένη αναλογική μετά».

Για την υπόθεση novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο για την υπόθεση Novartis. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται εκεί που βρίσκεται και η κυβέρνηση έχει αποδείξει λόγω και έργω πόσο σέβεται τη Δικαιοσύνη».

Για στήριξη του τουριστικού κλάδου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι και σε αυτό τον τομέα ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν. «Είμαστε σε επαφή με τον κλάδο και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε ιδέες για να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Πρέπει όλοι να έχουν κατά νου ότι πρέπει να συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους του κλάδου με σεβασμό απέναντι στις υποχρεώσεις τους σε όλο το φάσμα της εργασιακής τους σχέσεις».