«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όπως το έχω πει πολλές φορές το επανέλαβα και χθες στη βουλή για λόγους θεσμικής τάξης, αλλά και για λόγους πολιτικής σταθερότητας σε μία κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε», είπε ο πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Και συνέχισε: «Από κει και πέρα νομίζω ότι είναι πάντα χρήσιμο να μπορούμε να στεκόμαστε με αυτοκριτική διάθεση αυτό το οποίο έχουμε πετύχει σε δύσκολες συγκυρίες ομολογουμένως γιατί είναι για τη χώρα να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να φροντίζουμε πάντα να κρατάμε στη ζωντανή την μεταρρυθμιστική μας φέρνει έτσι ώστε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων και στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Κάθε επέτειος είναι μία ευκαιρία και για έναν απολογισμό και τα τρία χρόνια δεν είναι δύο δεν είναι ένα. Μπαίνουμε πια ημερολογιακά στην προεκλογική χρόνια αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να είναι άλλοθι για να κατεβάσουμε ταχύτητες ή να αρχίσουμε από τώρα να ασχολούμαστε με την προεκλογική προετοιμασία. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα το ανεχτώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι έχει πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό και τώρα και από τον Σεπτέμβρη και μετά.

«Όχι απλά δεν έχουμε κατεβάσει ταχύτητα αλλά αντίθετα θέλουμε να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου χρόνου ο οποίος εκ των πραγμάτων δαπανήθηκε στην αντιμετώπιση πολύ δύσκολο να κρίσεων τις οποίες προφανώς και δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε.».

Είπε ακόμα ότι δεν ψάχνει κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνει εκλογές.

«Εξάλλου δημοσκοπικά εικόνα της κυβέρνησης καθόλη τη διάρκεια της τριετίας με κάποια σκαμπανεβάσματα ήταν εξαιρετικά θετική», είπε και πρόσθεσε: «Επίσης πρέπει να λάβουν υπόψη αυτό το οποίο επισημάνατε ότι υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θεωρεί ευθύνη του να διατηρήσει τη σταθερότητα της χώρας ακόμα και αν έχει πολιτικό κόστος.

«Το έχω πει πολλές φορές ότι θα κριθώ στο τέλος της 4ετίας. Η βαθιά μεταρρύθμιση της πατρίδας δεν Είναι μια αποστολή που μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια 4ετία. Θα κρίνουν οι πολίτες τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4 χρόνια και τι εμείς.

Αν το φθινόπωρο είναι εκρηκτικό θα είναι σώφρων να εμπιστευτούμε τη διακυβέρνηση σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση; Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος ας το έχει. Με μια απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας δεν είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη».

Για την ενισχυμένη αναλογική

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής ως το πιο κατάλληλο για τη ΝΔ. «Σε δύσκολους καιρούς η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και αυτή υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις. Για σκεφτείτε πχ τον Έβρο και να παίρνουμε τηλέφωνα τον κυβερνητικό εταίρο για να πάρουμε αποφάσεις. Είναι ένα σύστημα αναλογικό, που βοηθάει το πρώτο κόμμα με κλιμακωτό μπόνους».

Για την αυτοδυναμία

«Σας είπα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας θα έχουμε χρόνο να τα απαντήσουμε αυτά. Υπάρχουν και κόμματα τα οποία θα μπορούσαν να είναι ρυθμιστές που έχουν πει ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αυτό είναι λάθος κατά τη γνώμη μου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη

«Όταν λέει ότι δεν σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού αυτό ενέχει χαρακτηριστικά αλαζονείας και μου έκανε εντύπωση η δήλωσή του», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για τον απολογισμό της 3ετίας

«Παρά την ανάγκη να διαχειριστούμε πολλαπλές κρίσεις ήμασταν συνεπείς στον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. πχ μειώσαμε τους φόρους, μεταρρυθμίζουμε το κράτος, έχουν γίνει βήματα στην ψηφιοποίηση του κράτους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κάνοντας τον απολογισμό του. Χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για το μέλλον, για την ατζέντα της δεύτερης 4ετίας την αλλαγή του κράτους. «Ενισχύσαμε το κύρος της χώρας, τις ένοπλες δυνάμεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα θέλαμε να είχαμε κινηθεί πιο γρήγορα. Πχ το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, θα θέλαμε να το είχαμε φέρει νωρίτερα. Στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα μπορούσαμε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα. Θα κάνει όμως την εμφάνισή της το Σεπτέμβριο για να μην είναι τα ΑΕΙ ορμητήριο μπαχαλάκηδων. Στον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήμασταν συνεπείς».

Για την πανδημία και τις φωτιές

Όσον αφορά στην πανδημία ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ήταν μια κρίση που ανέδειξε κρυφές δυνάμεις του ΕΣΥ αλλά και τις παθογένειές του. Η πανδημία ήταν μια κρίση που στην αρχή κανείς δεν γνώριζε πως να διαχειριστεί. Έπρεπε να διαχειριστούμε στα επιστημονικά δεδομένα και στο αισθητήριό μας».
Αναφερόμενος στα όσα έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι τόνισε: «Βιωματικά η πιο δύσκολη κρίση ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι αντιμέτωπος με ένα φυσικό φαινόμενο που σε ξεπερνά. Κάναμε μια ειλικρινή ακτινογραφία των αδυναμιών μας και αλλάξαμε τον σχεδιασμό. Έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε».

Για την τραγωδία στο Μάτι

«Η κριτική μου δεν αφορούσε την υπηρεσιακή διαχείριση. Αν είχαμε συστήματα όπως το 112 θα πηγαίναμε καλύτερα. Αφορούσε τον άθλιο επικοινωνιακό χειρισμό που αφορούσε το σόου που έγινε εκείνο το βράδυ. Ήταν μια τραυματική εμπειρία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την λειτουργία της δικαιοσύνης. Απαντώντας τόνισε ότι «Υπάρχουν ζητήματα που έχουμε αρχίσει να θέτουμε στο δημόσιο διάλογο όπως η αξιολόγηση από τους ίδιους, η εκπαίδευσή τους, η κατάρτισή τους, η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης εκεί πιστεύω ότι έχουν γίνει κάποια βήματα. Η Δικαιοσύνη θα ήταν ψηλά στις προτεραιότητές μου, η υγεία, η κοινωνική πολιτική και η παιδεία και την επόμενη 4ετία».

Για την υπόθεση Novartis

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σέβεται την απόφαση της Δικαιοσύνης, έχει κάποια κάποια ερωτήματα για το σκεπτικό όπως διατυπώθηκε στο βούλευμα. «Οι 9 από τους 10 πολιτικοί αντίπαλοι που στοχοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αθωώθηκαν με κρίση της αρμόδιας εισαγγελέως. Ο Υπουργός υπεύθυνος για δικαιοσύνη και για τα ΜΜΕ επί ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο. Αυτά είναι τα δεδομένα, δεν πρόκειται να σχολιάσω κάτι παραπάνω, διότι οι δύο υπόδικοι είναι αντιμέτωποι με το ειδικό δικαστήριο. Σιγουρα αποτελεί κηλίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κος Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται και για την υπόθεση της Novartis. Το κατηγορητήριο είναι ευρύτερο. Του λένε ότι έστησε παραδικαστικό κύκλωμα. Πολιτική σκευωρία υπήρχε», υπογράμμισε.

«Δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι αντίστοιχης έντασης στο πεδίο, όπως το 2020»

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός είπε κάνοντας μια αναδρομή, ότι ξεκίνησε με πολύ καλή διάθεση και στη συνάντησή του με Ερντογάν. «Από τότε», είπε, «έγιναν πολλά. Υπεγράφη παράνομο και παράλογο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ειχαμε απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από Τουρκία. Είχαμε όμως και σειρά αποφάσεων από την Ευρώπη που έθεσε την Τουρκία προ των ευθυνών της. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι αντίστοιχης έντασης στο πεδίο, όπως το 2020».

Για την ίδια τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ήταν μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα αλλά είπα ξεκάθαρα στον Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να δεχθώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Ήμουν πολύ σαφής και ξεκάθαρος και αν δεν το κατάλαβε, τότε δεν ευθύνομαι εγώ. Και μετά είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων. Μάλλον δεν κατάλαβε πόσο επιμένω σε αυτή μου τη γραμμή. Και βεβαίως πήγα στην Αμερική και μίλησα στο Κογκρέσο αλλά με λίγες αναφορές στα ζητήματα αυτά».

Για το θέμα της πώλησης των F16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα εσαεί να μπλοκάρει τα εξοπλιστικά από ΗΠΑ στην Τουρκία. Αυτό όμως που έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε είναι ότι η πώληση όπλων σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ σε μια χώρα που προκαλεί αστάθεια δεν ειναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΗΠΑ. Το Κογκρέσο δεν φαίνεται διατεθειμένο να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία, μέχρι να αλλάξει την συμπεριφορά της. Δεν νοείται να προκαλεί πρόσθετες εντάσεις, να προκαλεί, να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα».

Επιδότηση στα καύσιμα για όσο χρειαστεί

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την ακρίβεια και γιατί δεν ακούει το αίτημα της αντιπολίτευσης να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Εξήγησε ότι δεν το πράττει αυτό για δυο λόγους: «Δημοσιονομικά δεν αντέχουμε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Η έμφασή μας δόθηκε, δίνεται και θα δίνεται στο ηλεκτρικό και στο φυσικό αέριο. Το καύσιμο είναι πρόβλημα και για αυτό επιλέξαμε μια στοχευμένη παρέμβαση, η οποία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Για αυτό και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς παρεμβαίνουμε για να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά πυρομαχικά που έχουμε», τόνισε.

Και συνέχισε: «Επίσης, μπορεί να ακουστεί κυνικό αλλά γιατί να ωφεληθεί ο επισκέπτης που έρχεται στην Ελλάδα, όταν το κόστος για αυτούς είναι σχετικά περιορισμένο. Προτιμώ το δημοσιονομικό περιθώριο να το κατανείμω σε αυτούς που το έχουν ανάγκη- με παρέμβαση στοχευμένη όπως το fuel pass. Οι μειώσεις στον ειδικό φόρο και στο ΦΠΑ εκεί που εφαρμόστηκαν δεν δούλεψαν».

Σημείωσε ακόμα ότι η θέρμανση είναι ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη μετακίνηση. «Αν κάναμε όσα ζητά η αντιπολίτευση θα είχαμε μπει σε τροχιά δημοσιονομικού εκτροχιασμού», είπε χαρακτηριστικά.

Παράθυρο για καταβολή αναδρομικών σε δόσεις

Για το θέμα των αναδρομικών και των συντάξεων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση ήταν συνεπής για τα αναδρομικά μετά και τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν σκέψεις να καταβληθούν σε δόσεις είπε από την μια ότι δεν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα αλλά πρόσθεσε: «αφήστε να πούμε και κάτι στη Θεσσαλονίκη», εννοώντας την ΔΕΘ.

Για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού η οποία όμως εξανεμίζεται λόγω των πληθωριστικών πιέσεων ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δικαιωθήκαμε εκ των υστέρων για την επιλογή μας να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό πάνω και από τις εισηγήσεις που είχαν γίνει». Ξεκαθάρισε όμως: «Δεν μπορούμε να μπούμε σε λογική αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής γιατί όπως έχει αποδειχθεί αυξάνοντας τον μισθό ταυτόχρονα με τον πληθωρισμό αυτό θα ήταν καταστροφικό».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα φροντίσουμε να κατανείμουμε τα οικονομικά μας με μοναδικό κριτήριο τη δικαιοσύνη», είπε ενώ όσον αφορά στους ελέγχους στην αγορά και την πάταξη της κερδοσκοπίας είπε: «Έχουν μπει πολλά πρόστιμα, μπορούμε καλύτερα. Και στον έλεγχο της αγοράς και στην αγορά εργασίας. Θα είμαστε αμείλικτοι, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο για όσους εκμεταλλεύονται εργαζομενους».