Κεράκια σβήνει σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς κλείνει τρία χρόνια στo τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας και μπαίνει στον τέταρτο με άγνωστη την πορεία ολοκλήρωσης της θητείας του, καθώς οι συνθήκες θα κρίνουν εάν τελικά θα αποφασίσει να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η σημερινή ημέρα μπορεί να είναι ημέρα γιορτής για τη ΝΔ, ωστόσο δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αντίθετα για απολογισμό και στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο τη διεκδίκηση της επόμενης 4ετίας.

Και μπορεί στα πολιτικά γραφεία να κινούνται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε από βήματος της Βουλής να βάλει φρένο στην εκλογολογία, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα στηθούν στο τέλος της 4ετίας και προβάλλοντας εκ νέου το επιχείρημα της θεσμικής σταθερότητας.

Νέο φρένο στα σενάρια

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Επειδή ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν και μας ζητάτε να έρθουμε να προκηρύξουμε εκλογές, θα σας ξαναπώ για ακόμα μία φορά αυτό το οποίο σας έχω πει πολλές φορές, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου». Παράλληλα, έβαλε για μια ακόμη φορά στο στόχαστρό του την απλή αναλογική χαρακτηρίζοντάς την παράγοντα αστάθειας σε μια έντονη πολιτικά περίοδο που η κυβερνητική σταθερότητα είναι ζητούμενο. «Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα, την οποία έχετε θέσει. Και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα, την οποία σήμερα τόσο χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε το σκάφος της χώρας μας και πάλι σε ασφαλή νερά» πρόσθεσε.

Αντίρροπες εισηγήσεις για εκλογές

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Νewsbeast αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν δύο αντίρροπες εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες. Η πλειοψηφική τάση προκρίνει την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ωστόσο οι διαφωνούντες αντιτάσσουν τα εξής επιχειρήματα: α) οι μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στην πράξη και να γίνονται αισθητές από τους πολίτες από το Σεπτέμβρη και μετά και β) γιατί να απεμπολήσεις εύκολα μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όταν γνωρίζεις ότι το στοίχημα της αυτοδυναμίας είναι δύσκολο; γ) δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και άρα οι συνέπειες που επιφέρει και δ) δύναται να υπάρξει λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ακρίβεια που θα ωφελήσει και τη χώρα μας. «Ο πρωθυπουργός είναι αυστηρά θεσμικός, δεν είναι καιροσκόπος» επισήμανε μιλώντας στο Νewsbeast στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως, οι περιοδείες συνεχίζονται κανονικά τόσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος αύριο – εκτός απροόπτου – θα επισκεφτεί την Κομοτηνή, ενώ στο φουλ εργάζεται τόσο η γαλάζια κομματική μηχανή, όσο και οι υπουργοί για την παραγωγή νομοθετικού έργου, καθώς σήμερα εισάγεται προς επεξεργασία και συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις».