Σε σημαντικές αλλαγές προχώρησε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επί του νομοσχεδίου της αρμοδιότητάς του που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν στις αναβολές δικών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 123) και λοιπές επείγουσες διατάξεις», οι αλλαγές προέκυψαν μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων προκειμένου να αναζητηθεί κοινός τόπος για βελτιώσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιάρας προέβη στις εξής αλλαγές:

  • Αναδιατυπώνεται η διάταξη που αφορά στην δυνατότητα μίας μόνο αναβολής για λόγους κωλύματος συνηγόρου σε δίκη προκειμένου να μπορεί κατ´ εξαίρεση να υπάρχει αναβολή και στην περίπτωση κατά την οποία προέκυψε σε μεταγενέστερο χρόνο, άλλη δικάσιμος.
  • Προστίθενται και οι γιατροί πρωτοβάθμιας υγείας σε εκείνους που μπορούν να εκδίδουν βεβαιώσεις για αναβολή μιας δίκης για λόγους υγείας.
  • Το ανώτατο όριο στον χρονικό προσδιορισμό των εξ αναβολής δικών, λαμβάνοντας υπόψη τα υπερφορτωμένα πινάκια, θα είναι 8 μήνες.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber