«Οι πολίτες θα δούν μεγάλη μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από 1η Ιουλίου, καθώς αποσυνδέουμε τις υψηλές τιμες φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

«Δημιουργούμε ισχυρό δίκτυ προστασίας με πλαφόν στη χονδρική και επιδοτήσεις στη λιανική τιμή πώλησης.. Στα 500.000 ευάλωτα νοικοκυριά απορροφούμε το 100% τηε αύξησης και σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές έως και το 85%. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η απορρόφηση της αύξησης διαμορφώνεται σε 82% και στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια στο 90%-95%» λέει ο υπουργός και συνεχίζει:

«Από τον Ιούλιο οι παραγωγοί ηλεκτρισμού θα αποζημιώνονται με βάση το κόστος παραγωγής τους και όχι με τηχρηματριστηριακή τιμή. Η διαφορά θα επιστρέφεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης κα,ι μαζί με πόρουςαπό τον προϋπολογισμό και από άλλες πηγές,  θα χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα για τη στήριξη όλων των κοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις επιτπώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Με το νέο μηχανισμό για την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, συνεχίζει ο υπουργός εξασφαλίζουμε ετησίως επιπλέον έσοδα πάνω από 1,6 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Σκρέκας τονίζει πως η μοναδική εξοδος από την κρίση είναι η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

«Η παραγωγή από τον ήλιο και το άνεμο, φυσικούς πόρους που διαθέτουμε σε αφθονία στην πατρίδα μας, κοστίζει έως και 5 φορές λιγότερο σε σχέση με την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα. Και γι αυτό συνδέουμε νέα έργα ΑΠΕ με ρυθμούς ρεκόρ. Από 250 MW το 2018 το 2020 συνδέσαμε 1.000 MW και το 2021 1.115 και το 20921 θα σδυνδεθούν έες μονάδες με ισχύ άνω των 1.700 MW. Για κάθε 1.000 MW ΑΠΕ που συνδέουμε, εξοικονομούμε έως και 250. εκατ. ευρώ από εισαγωγές φυσικού αερίου».