Ο ένας μετά τον άλλον κατέφθαναν οι υπουργοί στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις 11.00 το πρωί της Παρασκευής, καθώς στο πλαίσιο της επιστροφής στην κανονικότητα, μετά από δύο χρόνια τηλεδιασκέψεων το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε με φυσική παρουσία των μελών του.

Παρέδιδαν τα κινητά τους για να μην υπάρξουν υποκλοπές ή διαρροές και έπαιρναν τη θέση τους για να ξεκινήσει η διαδικασία. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και ο πρωθυπουργός κήρυξε την έναρξή του με την εισαγωγική τοποθέτησή του, η οποία επικεντρώθηκε στα εθνικά θέματα και τις απειλές της Τουρκίας, στο εθνικό σχέδιο στήριξης των πολιτών κατά της ακρίβειας αλλά και στα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίλεξε να στείλει μηνύματα τόσο στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι δεν συνομιλεί με το παράλογο και το ανιστόρητο, όσο και στο εσωτερικό και απαντώντας στις αντιπολιτευτικές φωνές και καλώντας ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ να διαλέξει ανάμεσα στη γνώση και την ελευθερία ή τις κουκούλες και τη βία. Επιχείρησε δηλαδή με αυτό τον τρόπο να τραβήξει μια ιδεολογική διαχωριστική γραμμή από την αξιωματική αντιπολίτευση, αποδεικνύοντας ότι ανάμεσά τους υπάρχει πολιτική άβυσσος.

Ζήτησε πολιτική εγρήγορση

Και μπορεί η διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου να ήταν μακρά – σχεδόν 4 ώρες- ωστόσο αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeastδεν υπήρξε καμία αναφορά από τον πρωθυπουργό σε ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές, παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αντίθετα, προς το τέλος της συνεδρίασης κάλεσε τους υπουργούς τους επόμενους τρεις μήνες με ορίζοντα τη ΔΕΘ, να ενεργοποιηθούν περισσότερο αποκτώντας μεγαλύτερη εξωστρέφεια, να επικοινωνούν το κυβερνητικό έργο στους πολίτες συμμετέχοντας στις περιοδείες που διοργανώνει ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης. Να οργώσουν δηλαδή την περιφέρεια και γενικά να βρίσκονται σε πολιτική εγρήγορση και να μην περιορίζονται μόνο στους τομείς ευθύνης τους αλλά να αντιμετωπίζουν το κυβερνητικό έργο και την προώθησή του στην ευρύτητά του.

Η διπλή ανάγνωση

Η παντελής απουσία αναφοράς από τον πρωθυπουργό σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα- έστω και ως κλείσιμο σεναρίων- αλλά και σε ενδεχόμενες πρόωρες κάλπες ερμηνεύτηκε από καχύποπτους ως πρόσφορο έδαφος για περί του αντιθέτου ερμηνείες. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς πρόσφατα για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού έσπευσε να το διαψεύσει. Η στάση αυτή πυροδότησε εκ νέου ένα κύκλο δεύτερων σκέψεων από πολλούς, δεδομένου ότι τέθηκε ο χρονικός ορίζοντας του τριμήνου στα μέλη της κυβέρνησης ως προς τις προτεραιότητες σε διαχειριστικό επίπεδο.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση. Αυτή που θέλει την κυβέρνηση να επικεντρώνεται αποκλειστικά στο έργο της, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά, εξ ου και αφιερώθηκε αρκετός χρόνος στην παρουσίαση από τους αρμόδιους υπουργούς σημαντικών νομοσχεδίων, όπως η εξυγίανση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και οι αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Έμφαση δόθηκε δε και στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων αλλά και την ένταξη με ταχείς ρυθμούς στο ταμείο Ανάκαμψης νέων έργων που κατανέμονται στους εξής πυλώνες: «Πράσινη Μετάβαση», «Ψηφιακή μετάβαση», «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας».