Με τον πράσινο ήλιο να βρίσκεται σε περίοπτη θέση σε διάφορα σημεία του κλειστού γηπέδου Tae Kwon Do του Φαλήρου ξεκινούν στις έξι το απόγευμα οι εργασίες του 3ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, υπό το σύνθημα «Η Κοινωνία στο Προσκήνιο».

Το τριήμερο συνέδριο θα ξεκινήσει με πολιτική ομιλία του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αναμένεται να δώσει το στίγμα του κόμματος ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, να τονίσει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο της Ουκρανίας και να αναφερθεί στις αξίες της δημοκρατίας, της πράσινης ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και του σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας. Παράλληλα αναμένεται να απορρίψει για μια ακόμη φορά το δίλημμα «με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» ως προς το εάν θα συμπορευτεί με το ένα ή το άλλο κόμμα μετεκλογικά ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την ομιλία Ανδρουλάκη, θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα που αναμένεται να υπογραμμίσει πως «το συνέδριο αυτό, είναι μια αποφασιστική στιγμή για να επιβεβαιωθεί η αλλαγή και η δύναμη του κόμματος ενόψει των εκλογών του 2023.Είναι η ώρα για την ανατολή του πράσινου ήλιου. Όλοι χρειαζόμαστε μια ισχυρή και προοδευτική Ελλάδα. Ικανή να προωθήσει την αλλαγή στην Ευρώπη προς την ευημερία, την αλληλεγγύη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων».

Παρόντες στο συνέδριο, του οποίου θα προεδρεύει ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, θα είναι επίσης οι εν ζωή διατελέσαντες πρόεδροι του κινήματος, και στο πλαίσιο αυτό μετά τον κ. Ανδρουλάκη τον λόγο αναμένεται να λάβει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν για λίγα λεπτά και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων ως είθισται.

Εκ μέρους της ΝΔ, θα παραβρεθεί ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης. O ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από τον εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλο, το ΚΚΕ από τον βουλευτή Χρήστος Κατσώτη και το ΜέΡΑ25 από τον εκπρόσωπο Τύπου, Μιχάλη Κριθαρίδη.

Αύριο η ημέρα περιλαμβάνει ομιλίες των συνέδρων με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στα όσα θα πει ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο επικεφαλής του In Social Νίκος Χριστοδουλάκης και ο σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επί οικονομικών θεμάτων Ηλίας Κικίλιας θα αναλύσουν στην ολομέλεια το προγραμματικό πλαίσιο που έχουν επεξεργαστεί και ήδη είναι αναρτημένο προς διαβούλευση με τους πολίτες στην ψηφιακή πύλη του Κινήματος digitalsociety.gr.

Όπως συνέβη και με τα συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια των εργασιών θα αναπτυχθούν πολιτικές θεματικές συζητήσεις (workshops), με έμφαση στο Κοινωνικό Κράτος με αιχμή την Κοινωνική Κατοικία, όπου θα συνομιλήσουν η Μαρίνα Γκονσάλβες, υφυπουργός Υποδομών υπεύθυνη για την Κοινωνική Στέγη στην Πορτογαλία, και η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση και του High Level Group Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους. Σε ένα δεύτερο θεματικό τραπέζι θα συζητηθεί η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με ομιλητές τον καθηγητή Γιάννη Καλογήρου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη.

Την Κυριακή, τελευταία μέρα του Συνεδρίου θα υπάρξουν ομιλίες στην ολομέλεια τις πρωινές ώρες αλλά και ψηφοφορίες για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Παράλληλα, θα διεξαχθεί η τρίτη θεματική συζήτηση, για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Ψηφιακή Μετάβαση, ενώ σε ειδικό περίπτερο θα δίνονται πληροφορίες για την ψηφιακή πλατφόρμα του Κινήματος digitalsociety.gr