Με οργή σχολιάζουν την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο τα τουρκικά ΜΜΕ κάνοντας λόγο για «κλακαδόρους του Μητσοτάκη». «Πρόκειται για μια ομιλία γεμάτη με προβοκάτσιες» επισημαίνει εφημερίδα της γειτονικής μας Τουρκίας.

Ο Τύπος της χώρα του Ερντογάν σχολιάζει τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική προκλητικότητά του αλλά και το αίτημα που απεύθυνε για να υπάρξει παρέμβαση για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη πολλά από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου εστίασαν στο παρατεταμένο χειροκρότημα που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα μέλη του Κογκρέσου επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μια ομιλία γεμάτη με προβοκάτσιες και ότι τον χειροκροτούσαν επί τρία λεπτά».

Η Hurriyet φέρει σε άρθρο της τον τίτλο: «Μπαϊντενόπουλος ή Μπαϊντενάκης;» ενώ η εφημερίδα Cumhuriyet γράφει ότι τα πράγματα στην Τουρκία δεν πάνε καλά, σε σύγκριση με τις κινήσεις της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, που αποδίδει αντιτουρκικό πρόσημο στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν. «Oι κλακαδόροι του Μητσοτάκη! Τα μέλη του Κογκρέσου χειροκρότησαν όρθιοι τα σκανδαλώδη λόγια του σχετικά με την Κύπρο» γράφει στον τίτλο.

Η εφημερίδα Sabah, επίσης, αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός της Ελλάδας πάλι ξεπέρασε τα όρια. Μετέφερε στο Κογκρέσο την αντίθεση του με την ”ΤΔΒΚ”, ενώ η εφημερίδα Takvim σημειώνει ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν «γεμάτη με προβοκάτσιες. Τον χειροκρότησε όλο το Κογκρέσο». 

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global από την πλευρά του επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν, απευθύνεται στο Κογκρέσο. Ο τελευταίος ξένος ηγέτης που απευθύνθηκε στο Κογκρέσο ήταν ο Ζελένσκι. Ο Μητσοτάκης εμπνευσμένος από τον Ζελένσκι εκφράζει τα παράπονά του» και συνεχίζει σε ρεπορτάζ του ότι «ο Μητσοτάκης είπε πως στην Κύπρο υπάρχει μια εισβολή που διαρκεί πάνω από 40 χρόνια και ότι εδώ κανένας δεν μπορεί να δεχθεί μια λύση με δυο κράτη και χειροκροτήθηκε όρθιος γι’ αυτές τις αναφορές του».

Παράλληλα τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στο γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον προκλητικό χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», που αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και είναι μέρος της επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας στην περιοχή.