Newsroom

«Σήμερα προήδρευσα σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ισχυροί και βαθαίνουν καθημερινά» έγραψε σε ανάρτησή της η Κάμαλα Χάρις για την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού χθες, Τρίτη, στο Κογκρέσο.

Η Κάμαλα Χάρις ανέβασε στο Twitter και μια φωτογραφία από τη χειραψία της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε τετ α τετ μεταξύ τους που έγινε στο Καπιτώλιο, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, η Κάμαλα Χάρις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το γραφείο της αμερικανικής αντιπροεδρίας, η Καμάλα Χάρις επιβεβαίωσε την ισχυρή ελληνοαμερικανική συμμαχία, καθώς και την κοινή δέσμευση στις δημοκρατικές αξίες, στους διεθνείς κανόνες και στο κράτος δικαίου.

Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και την αλληλεγγύη της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Μάλιστα στο σημείο αυτό αναγνώρισε τη συμβολή της χώρας μας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρώπη για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της εφοδιασμού.

Τα συγχαρητήρια και η συγκίνηση της Νάνσι Πελόζι

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος χειροκροτήθηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του τουλάχιστον 11 φορές, δέχτηκε χθες τα συγχαρητήρια της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι η οποία και του είχε απευθύνει την πρόσκληση να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση των δυο σωμάτων. Μάλιστα,  η κα Πελόζι του είπε:«Άλλη μια φορά συγκινήθηκα τόσο και ήταν στην  ομιλία του πρώην προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ το 1990».

Στην προσφώνησή της κατά την έναρξη της δεξίωσης που παρέθεσε η κα Πελόζι  προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο είπε: «Δεν ήταν υπέροχη η ομιλία; Θεωρώ πως ήταν μοναδικής έμπνευσης! Είπα και στον Πρωθυπουργό, αμέσως μετά, πως έχω ακούσει πολλές ομιλίες στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου. Όλες τους ιστορικής σημασίας, ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές. Μία από αυτές, όμως, μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και δεκαετίες. Αναφέρομαι σε μια ομιλία του Βατσλάβ Χάβελ με θέμα τη δημοκρατία.

Η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας. Τόσο αξιόλογη, τόσο επίκαιρη. Μιλώντας με την Αντιπρόεδρο, συμφωνήσαμε πως όταν αναφέρθηκε στους ανθρώπους λέγοντας πως πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της δημοκρατίας, το μήνυμα αυτό ήταν τόσο εμψυχωτικό για όλους μας. Υπάρχει ένα ποίημα, δεν το έχω μαζί μου εδώ, αλλά το ποίημα αυτό λέει πως “ο καθένας μας είναι η σοδειά του άλλου“. Στην Αμερική θερίζουμε τα οφέλη της δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα, τα μαθήματα, τα αρχαία διδάγματα της δημοκρατίας. Και στη συνέχεια, στην Ελλάδα θερίζουν τα πλεονεκτήματα της δικής μας δημοκρατίας. Επομένως, κατά κάποιον τρόπο, όλοι μας είμαστε η σοδειά του άλλου. Για το λόγο αυτό, οι δημοκρατίες μας έχουν μια πολύ στενή σχέση. Με αυτά, θα ήθελα να χαιρετίσουμε τον Πρωθυπουργό, να κάνουμε μια πρόποση για αυτόν. Να τον ευχαριστήσουμε για την ηγετική στάση που έχει επιδείξει, την έμπνευση, το θάρρος του, και όλα όσα έχει κάνει. Να τον ευχαριστήσουμε που μας τίμησε με την παρουσία του, που μοιράστηκε μαζί μας τη σοφία του. Τον ευχαριστούμε που είναι ένας καλός φίλος των ΗΠΑ».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber