Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο έκανε μία ξεκάθαρη αναφορά για την Κύπρο και τον ελληνισμό, ενώ έστειλε το μήνυμά του και προς την Τουρκία.

«Η γλώσσα του αναθεωρητισμού και της νοσταλγίας μιας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ρωτώ: σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοικτή πληγή στον ελληνισμό και αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σε πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Κανείς δεν θα δεχθεί μια λύση δυο κρατών στην Κύπρο. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες».

Το ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και οι εξοπλισμοί

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς το Κογκρέσο ότι: «Η Ελλάδα πάντα αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο το διεθνές δίκαιο και οι άγραφες σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν θα ανεχτούμε καμία ανοικτή πράξη επιθετικότητας και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Σημειώστε επίσης ότι το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στην Νοτιοανατολικά πτέρυγα του ΝΑΤΟ και σας ζητώ να το λάβετε υπόψιν όταν λαμβάνεται αποφάσεις για εξοπλισμούς κρατών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Η Αλεξανδρούπολη θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη»

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο

Κάνοντας αναφορά στα ενεργειακά μίλησε για την Αλεξανδρούπολη η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη με την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Κάνοντας επίσης αναφορά στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που βλέπουν δεν είναι μόνο μια χώρα σε ιδανική γεωγραφική θέση αλλά μια δυναμική οικονομία που έχει αντιπαρέλθει τις παθογένειες του παρελθόντος. Βλέπουν νέους και ταλαντούχους ανθρώπους που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Εκείνοι που έφυγαν τώρα πείθονται να επιτρέψουν και πιστεύω ότι θα γίνουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας.

Μίλησα για τα μονοπάτια που έχουμε περπατήσει μαζί αλλά θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα απολυταρχικά καθεστώτα, την επόμενη πανδημία. Ο κόσμος στρέφει την ματιά του στην πιο δυναμική δημοκρατία δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο.

Το χειροκρότημα και τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο

Ο πρωθυπουργός κατά την είσοδό του στο Κογκρέσο χειροκροτήθηκε και στο ξεκίνημα της ομιλίας του είπε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τους εκλεγμένους ηγέτες να απευθύνεται στους εκλεκτούς του λαού που έχει υπεραμυνθεί των δημοκρατικών αξιών έκτοτε. Είμαι ευγνώμων και γνωρίζω τους δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Είναι λόγος εορτασμών και ευχαριστιών αλλά και υπενθύμιση των κοινών μας αξιών που δοκιμάζονται. Αποτελούν μια θεμελιώδη σημασία του κανόνος δικαίου, του κράτους δικαίου και του αγώνα κατά τη αναρχίας και του πολέμου.

Ένας Έλληνα ήταν πρώτος που θέσπισε τα ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες και αυτός ήταν ο Πλάτων. Κάθε κράτος που δεν αξιοποιεί τα ταλέντα των γυναικών δαπανά το ήμισυ των πόρων του. Ως γιος, αδερφός και πατέρας ισχυρών γυναικών δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω μαζί του.

Κάθε φορά που έρχομαι στην Ουάσινγκτον αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Η αρχιτεκτονική του μνημείο Λίνκολν μου θυμίζει τον Παρθενώνα πριν εκεί παρέμβει ο Λόρδος Έλγιν για τα δικά του χόμπι.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ισονομία είπε ότι όλα δημιουργήθηκαν στην Αθήνα αλλά δεν έρχομαι εδώ για να ζητήσω ευγνωμοσύνη αλλά για να γιορτάσω το θαύμα το ελληνικό ιδέωδες που θα άλλαζε τον κόσμο είναι πως η κοινωνία λειτουργεί με τον βέλτιστο τρόπο μόνο με την Δημοκρατία».

«Όταν βλέπουμε την Μαριούπολη θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα»

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νάνσι Πελόσι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Νάνσι Πελόζι

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την γένεση της δημοκρατίας στην Αθήνα είπε ότι δημιούργησε μια δημιουργική έκρηξη. Η Δημοκρατία στις ΗΠΑ δημιούργησε την μεγαλύτερη έκταση ελευθερίας που έχει γνωρίσει ποτέ άνθρωπος.

Πέρυσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 έτη από την απαρχή της Επανάστασης. Εσείς μας δείξατε με την σειρά σας κάτι άλλο ότι αξίζει να πολεμήσουμε για την δημοκρατία.

Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι Πελοποννήσιοι απηύθυναν έκκληση στον αμερικανικό λαό. Μίλησαν για την φυσική ενσυναίσθηση που ένιωσαν οι έλληνες για τους Αμερικανούς. Μιμήθηκαν εσάς κι εσείς τους προγόνους μας.

Κάνοντας αναφορά στον Τόμας Τζέφερσον, ο πρωθυπουργός είπε ότι μίλησε για σπίθα που φώτισε όλη την υφήλιο.

Και συνέχισε: «Αναρωτήθηκαν οι Έλληνες τότε: Έχουμε κάτι λιγότερο από τα άλλα έθνη που να μας κάνει να μην έχουμε δικαιώματα; Πρέπει να είμαστε αιώνια υπό τον ζυγό ενός τυράννου; Πότε δεν σταματήσαμε να υπερασπιζόμαστε τα ιδεώδη μας. Αν αντικαταστήσετε την λέξη Ελλάδα με την λέξη Ουκρανία θα δείτε τα ίδια πράγματα.

Αναφερόμενος στο αμερικανικό Σύνταγμα είπε ότι ήταν το πρώτο βιβλίο το οποίο έκανε την εμφάνισή του στο ζενίθ του πολέμου της Ανεξαρτησίας και το γεγονός ότι τυπώθηκε στο Μεσολόγγι ήταν απίστευτο.

«Όπως η Μαριούπολη σήμερα είχε αμυνόμενους που απώθησαν τις άνανδρες επιθέσεις και κόστισε πολλές ζωές σε γυναίκες και παιδιά. Όταν βλέπουμε την Μαριούπολη θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα».

«Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα για την Ουκρανία»

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους φιλέλληνες αμερικανούς και είπε ότι το πρώτο σχολείο θηλέων της Αθήνας έγινε από έναν αμερικανό πάστορα. «Ένα αιώνα πριν», είπε ο πρωθυπουργός, «όταν εκατομμύρια προσφύγων κατέκλυσαν την Ελλάδα η Αμερική ήταν εκεί. Δεν ξεχνώ το σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε την ανοικοδόμηση της χώρας μας. Οι Έλληνες που ήρθαν στην Αμερική έγιναν μέλη του Κογκρέσου αλλά και μέλη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Κάποιοι άλλοι αφιερώθηκαν στην κατάργηση της δουλείας. Οι δικές μας χώρες ήταν στο σωστό μονοπάτι της ιστορίας. Οι δικές μας δημοκρατίες πολέμησαν με εσωτερικούς δαίμονες. Αλλά αναδυθήκαμε υπερασπιζόμενοι της αξίες των προγόνων μας για τις οποίες έδωσαν την ζωή τους.

Τα 200 χρόνια αυτά είναι κάτι παραπάνω από εορτασμός. Ο κόσμος έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πιστέψαμε ότι η Ευρώπη έχει βρει το μονοπάτι της ειρήνης.

Πιστέψαμε στην εμβάθυνση της ΕΕ και πιστέψαμε ότι αυτή η Ένωση θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Κανείς δεν θα καταπατούσε τα δικαιώματα κανενός λαού. Αφελώς δεν είδαμε τα προειδοποιητικά σημάδια».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Οι Έλληνες κοιτάμε 500 μίλια μακριά τρομοκρατημένοι. Στο Κίεβο, την Μαριούπολη μια πόλη που δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη την Μεγάλη και αυτό που βλέπουμε είναι ότι για ακόμα μια φορά ο λαός αυτός πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στην ελευθερία. Δεν έχουμε τίποτα με τον ρωσικό λαό αλλά δεν πρέπει να σφυρίζουμε αδιάφορα σε έναν αγώνα που θυμίζει τον δικό μας τόσο έντονα».

Η αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούμπο και τον Άλμπερτ Μπουρλά

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Σήμερα οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα τρία εκατομμύρια που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο σεβάσμιους εκπροσώπους στις τέχνες, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και πολιτικοί αλλά και οραματιστές όπως ο Νίκολας Νεγρεπόντε, ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο Τζον Κασαβέτης, ο Ελίας Καζάν, ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο τζορτζ Πελεκάνος, ο Τομ Χάνκς και βεβαίως ο Γιάννης Αντετονκούμπο.

Έξι από αυτούς είναι στο Κογκρέσο και ένας από αυτούς ο Μάικ Δουκάκης ήταν υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στις ΗΠΑ ήταν ότι οι αξίες της Αμερικής και της Ελλάδας έχουν πολλά κοινά. Μια από τις αξίες είναι η σωφροσύνη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η αλαζονεία είναι η χειρότερη απειλή για την δημοκρατία, τόνισε ο πρωθυπουργός και κλείνοντας είπε ότι οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουν πολλά να συνεισφέρουν ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση του λαού, από τον λαό για τον λαό θα θριαμβεύσει ξανά και σήμερα κομίζω την δέσμευση των Ελλήνων ότι είμαστε μαζί.

Ζήτω η φιλία της Ελλάδας και των ΗΠΑ». 

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.