Χαμόγελα και προσδοκίες για διεύρυνση της κομματικής επιρροής προς τους ψηφοφόρους επικρατούν στην Κουμουνδούρου μετά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και την ανανέωση της θητείας του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του προέδρου. Η χθεσινή συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές ξεπέρασε τις 150.000 προκαλώντας ικανοποίηση αφού ο πήχης είχε τεθεί στις 120.000, ενώ όπως τονίζουν οι συνεργάτες του προέδρου, το γεγονός ότι δόθηκε μια ώρα παράταση και οι κάλπες αντί για τις οκτώ το βράδυ έκλεισαν στις εννέα, δείχνει το ενδιαφέρον που υπήρξε μέχρι την τελευταία στιγμή.

«Το προσωπικό στοίχημα κερδήθηκε»

Όπως επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας κέρδισε ένα προσωπικό στοίχημα καθώς είχε αναλάβει ο ίδιος τη διεύρυνση του κόμματος και την αύξηση των μελών. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και η δήλωσή του πως «το βράδυ των εκλογών της γλυκιάς ήττας του 2019 – γιατί πήραμε ποσοστό 32% από τον ελληνικό λαό, είχα πει τότε ότι αυτό το μεγάλο ποσοστό που μας δίνει ο δημοκρατικός κόσμος της πατρίδας μας, ήταν μια εντολή για εμάς. Μια εντολή μετασχηματισμού, μια εντολή να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ των τότε 30.000 μελών με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ των δεκάδων χιλιάδων προοδευτικών πολιτών που μας στήριζαν και μας στηρίζουν. Σήμερα (σ.σ. χθες) κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Και κάναμε αυτό το αποφασιστικό βήμα χάρη στην πρωτοφανή συμμετοχή των μελών μας, νέων και παλιών, 150.000 και πλέον πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες για να στείλουν πίσω το λογαριασμό στην κυβέρνηση, με την πρωτοφανή συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη της συλλογικής μας ηγεσίας, με την ένταξη πάνω από 110.000 νέων μελών στις γραμμές μας».

«Γίναμε το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στην Ελλάδα»

Αλέξης Τσίπρας

Και συνέχισε: «Με 172.000 συνολικά εγγεγραμμένα μέλη στις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι πια ένα άλλο κόμμα. Ένα κόμμα πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό. Μα πάνω από όλα ένα κόμμα των μελών του. Γίναμε το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στη χώρα μας κι ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική επιτυχία».

Η ερώτηση του Newsbeast από το 2020, απαντήθηκε χθες

Θυμίζουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το κόμμα δεν ανακοίνωνε τον αριθμό των μελών του, μέχρι να οριστικοποιηθεί σήμερα. Όταν το Newsbeast και ο γράφων είχε ρωτήσει τον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum (που είχε αντικαταστήσει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης λόγω πανδημίας) τον Σεπτέμβριο του 2020 αναφορικά με τον αριθμό των νέων εγγεγραμμένων μελών του κόμματος που θα καλούνταν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ίδιος είχε αποφύγει να δώσει συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία, αρκούμενος απλώς στο γεγονός ότι «έχουν υπερδιπλασιαστεί», χωρίς να αναφέρει ωστόσο πόσοι έγιναν.

Ειδικότερα, είχε επισημάνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται αυτή την ώρα σε μια διαδικασία οργανωτικής αναδιάρθρωσης. Άρα λοιπόν τον συνολικό αριθμό των μελών του κόμματος θα τον ανακοινώσουμε όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, διότι τότε θα έχει και ένα νόημα να συγκρίνουμε αν αυξήθηκε ο αριθμός, σε ποιο βαθμό και πόσο πέτυχε αυτή η διαδικασία. Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι έχει υπερδιαπλασιαστεί ο αριθμός των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 και ότι υπάρχουν άλλες τόσες (όσα τα μέλη μας), αιτήσεις εγγραφής στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, γιατί με την πανδημία διακόψαμε τη διαδικασία της οργανωτικής ένταξης η οποία απαιτεί τη διά ζώσης επαφή. Όταν λοιπόν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα είμαστε σε θέση να σας δώσουμε και τα ακριβή νούμερα. Δεν πρόκειται να τα κρύψουμε και θα κριθούμε όλοι και από τους αριθμούς αλλά και από την ποιοτική δουλειά, όχι μόνο την ποσοτική. Γιατί σήμερα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία δεν είναι ένα κόμμα να αυξάνει μονάχα τον αριθμό των μελών του αλλά να εγγράφει και να εντάσσει στους κόλπους του και μέλη ενεργά στις τοπικές κοινωνίες που θα δυναμώσουν την παρουσία και τη φωνή του».

«Ένα ακόμη δείγμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής»

Αλέξης Τσίπρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει το χθεσινό αποτέλεσμα ως ένα ακόμη δείγμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ιδίως όσον αφορά την αδυναμία αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας που μαστίζει την αγορά και των απανωτών αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνουν πως οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πως οι αυξήσεις αυτές δεν οφείλονται μονάχα στον πόλεμο, καθώς ξεκίνησαν αρκετούς μήνες πριν το ξέσπασμά του, και ότι οι αρμόδιοι υπουργοί αδυνατούν να πατάξουν την αισχροκέρδεια ή δεν το επιθυμούν, προκειμένου να έχουν υπερκέρδη οι επιχειρηματίες.

«Κλειδώνουν» τα ψηφοδέλτια

Τέλος στην Κουμουνδούρου θέλουν μετά και τη χθεσινή διαδικασία, να είναι έτοιμοι για τις εθνικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται όπως μαθαίνουμε, να έχουν διαμορφωθεί τα ψηφοδέλτια σε όλους τους νομούς της χώρας και να απομείνουν μονάχα κάποιες μικρές εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο