Ως μήνυμα προς τους κοινωνικούς εταίρους όσον αφορά στα εργασιακά ζητήματα, αλλά ταυτόχρονα και ως μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ερμηνεύεται η αποστροφή του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τις ευρύτερες συναινέσεις.

Ο κ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να επέλεξε τυχαία να πετάξει το μπαλάκι στην πλευρά των εργοδοτών και των εργαζομένων για μεταξύ τους συμφωνία, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις μειώσεις μισθών είναι ούτως ή άλλως έτοιμο και απλώς χρειάζεται τη «σφραγίδα» των κοινωνικών εταίρων.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι, ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση, έλεγαν πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει πάνω του την υπόθεση και όχι το υπουργείο Εργασίας, ούτως ώστε να αναλάβει εξ ολοκλήρου τις ευθύνες είτε σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων – οπότε θα επιβραβευτεί και εκείνος και η κυβέρνηση – είτε σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις των εταίρων και έτσι σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα χρεώνονταν το ναυάγιο.

Έτσι, εάν ισχύει αυτό το σενάριο, δεν αποκλείεται ο κ. Παπανδρέου με το «βρείτε τα» προς τους κοινωνικούς εταίρους να έδωσε και την έμμεση απάντηση σε όλα αυτά που διέρρεαν τα συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη.