«ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν ένα παρελθόν, αν μείνουν σ’ αυτό, το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο» ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται 6 – 9 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε της προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Παπαγεωργίου, δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας για τις κυβερνήσεις συνεργασίας έτεινε χείρα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τονίζοντας πως με τον ΣΥΡΙΖΑ «ως πολιτικές δυνάμεις έχουν ένα μέλλον, εγώ βλέπω συγκλίσεις». Σημείωσε όμως πως «κατανοώ ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχουν ενιαίες απόψεις σ’ αυτά τα θέματα κάτι που δημιουργεί στον Νίκο Ανδρουλάκη ένα πρόβλημα. Αναγκάζεται το πρωί να κατηγορεί τον Μητσοτάκη και το απόγευμα τον Τσίπρα. Δεν οδηγεί κάπου αυτό, χρειάζεται μια καθαρή γραμμή».

Σχολιάζοντας τις προκλήσεις που δημιουργεί η ουκρανική κρίση, ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε φαύλο κύκλο που δημιουργούν τέτοιου είδους συγκρούσεις. «Οι πόλεμοι προκαλούν νέους πολέμους και οι εξοπλισμοί νέους εξοπλισμούς. Ο πόλεμος συνοδεύεται από επικίνδυνη αναθεωρητική ρητορική», ενώ χαρακτήρισε επιβεβλημένες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «η θέση μου είναι τερματισμός του πολέμου, να μειωθούν οι εξοπλισμοί να ανασάνουν οι λαοί από τις διαδοχικές κρίσεις. Δεν μπορώ να αποκλείσω διαφορετικά πολιτικές και οικονομικές κρίσεις».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε καθαρά κατά της αύξησης των εξοπλισμών και σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει να διοχετεύσει πόρους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ανισοτήτων «τα προβλήματα είναι τέτοια και τόσα που ή θα οδηγήσουν σε εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θα εντείνονται οι φυγόκεντρες τάσεις. Μπορεί η ΕΕ να μην διαλυθεί αλλά δεν θα είναι αυτός ο πόλος ο συμπαγής που χρειάζεται».

Μιλώντας σχετικά με το ζήτημα της απεξάρτησης των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό αέριο που τίθεται μετ’ επιτάσεως από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως η απεξάρτηση «είναι δύσκολη και δεν είναι θέμα μηνών, είναι θέμα ετών ίσως και δεκαετιών. Είναι σχεδιασμός που θα δοκιμαστεί στην πράξη. Θα γίνει μέσα από κοινή πολιτική; Με κοινό δανεισμό; Γιατί απεξάρτηση σημαίνει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έρευνες για αποθήκευση και επενδύσεις. Αν η λογική είναι όπως εκείνη του 2008 θα έχουμε συνθήκες αποδιάρθρωσης». Σημείωσε παράλληλα πως «για μας είναι πάρα πολύ κρίσιμο το θέμα αυτό, συμφωνώ που ο πρωθυπουργός το έχει θέσει στην Ευρώπη. Είτε η Ευρώπη θα πιεστεί από τους λαούς και θα πάει σε κοινές πολιτικές και κοινό δανεισμό, ή διαφορετικά η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει ο αδύναμος κρίκος».

Τέλος ερωτώμενος σχετικά με την ακρίβεια της ενέργειας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «έχουμε δύο προβλήματα. Πως αποτρέπουμε την ακρίβεια και πως αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες. Η ακρίβεια είναι μηχανισμός αναδιανομής ανάμεσα σε χώρες και ανάμεσα σε κοινωνικές τάξεις. Όταν μειώνονται οι μισθοί 10% κάποιοι ωφελούνται. Όταν αυξάνονται οι τιμές ο ΦΠΑ είναι μεγαλύτερος. Οι εταιρείες ενέργειας είχαν ουρανοκατέβατα κέρδη. Υπάρχει μια ύλη να φορολογηθεί. Δεν πρέπει να φορολογηθεί; Η ακρίβεια που προέρχεται από τον πόλεμο θα υπάρχει, όμως για την ακρίβεια στην ενέργεια μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Ήταν μεγάλο λάθος η πρόωρη απολιγνιτοποίηση, οι χώρες στην Ευρώπη ό,τι απόθεμα έχουν το χρησιμοποιούν»