Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται προκαλώντας δραματικές διεθνείς αναταράξεις σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο και ισχυροποιώντας τις συμμαχίες της Δύσης ενάντια στη Ρωσία.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής έλαβε ξεκάθαρη θέση καταδικάζοντας απερίφραστα τις θηριωδίες, ενώ συντάχθηκε απόλυτα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ στην επιβολή κυρώσεων αλλά και σε επίπεδο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης ενέργειας.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με την δυναμική των ελληνοαμερικανικών σχέσεων να βρίσκεται στην καλύτερή της φάση, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας στο πλαίσιο της περιοδείας που έχει ξεκινήσει από το Σάββατο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Απριλίου.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται για την ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η κα Νούλαντ θα έχει επισκεφθεί πρώτα την Άγκυρα. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν διάγουν το τελευταίο διάστημα και τις καλύτερες των ημερών τους.

Η Ουάσινγκτον, σύμφωνα και με τα αμερικανικά ΜΜΕ, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στην Τουρκία. Η πιο πρόσφατη επαφή σε ανώτατο επίπεδο ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο πάγος δεν φαίνεται να έσπασε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν τελικά ο Ερντογάν εγκαταλείψει την ιδέα των ρωσικών S400 δεν θα ανοίξει κουβέντα για την αγορά αμερικανικών F16. Αυτή η συζήτηση ωστόσο, θα έχει πολύ δρόμο, καθώς όπως είναι γνωστό, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν τρέφει και τα πιο θερμά συναισθήματα για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Το νούμερο 3 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα βρεθεί στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές της μια φιλόδοξη ατζέντα τόσο για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων αλλά και για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ. Η Βικτόρια Νούλαντ έχει πλήρη ενημέρωση για την συμφωνία αυτή αλλά και για την χώρα μας από έναν άνθρωπο που μας στηρίζει όσο κανείς άλλος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πρόκειται για τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας και διαχρονικό υποστηρικτή της Ελλάδας και των ελληνικών θέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Μενέντεζ ήταν εκείνος ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο προώθησε την πρόταση για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν δεν έχουν κρύψει ποτέ το ενδιαφέρον τους και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία συνδέεται άρρηκτα με την ασφάλεια στην περιοχή δημιουργώντας αντίβαρο στην τουρκική προκλητικότητα και τις τάσεις επεκτατισμού.

Η συμφωνία, θα είναι και αυτή ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης της κας Νούλαντ με τον πρωθυπουργό στις 16:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός όμως από τις διμερείς σχέσεις και την αμυντική συμφωνία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει και έναν άλλο στόχο, ίσως τον πιο επίκαιρο από όλους. Να καταδείξει με την επίσκεψη Νούλαντ ότι Ελλάδα και ΗΠΑ είναι απόλυτα συντονισμένες στο Ουκρανικό, όπως και με τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της ΕΕ. Άλλωστε, μόλις χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ξεκάθαρα ότι αν αποφασιστούν νέες κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία, η χώρα μας θα είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη.

Στο κάδρο, μπαίνει και η Κύπρος φυσικά που θα είναι ο επόμενος σταθμός της περιοδείας της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και αναμένεται να θέσει το Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ιδιαίτερα σημαντικό και σημειολογικά θεωρείται το γεγονός ότι η παρουσία της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών στην περιοχή μας θα συμπέσει και με την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ.