Όλο και πιο ενοχλημένη εμφανίζεται η Τουρκία για το εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας και την προμήθεια νέου αμυντικού υλικού. Ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού δικτύου της γείτονος χώρας Haber Global, δίνει έμφαση στην προμήθεια των επιπλέον 6 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale που προμηθεύεται η Ελλάδα. Επίσης στη συμφωνία που υπεγράφη πάνω στο κατάστρωμα του θωρηκτού Αβέρωφ μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί για την προμήθεια ισχυρών πυραύλων που θα φέρουν οι τρεις νέες φρεγάτες Belh@rra που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό μας.

Σύμφωνα με την παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του τουρκικού καναλιού, «η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έδωσε βαρύτητα στις στρατιωτικές δαπάνες της και επιτάχυνε αυτό τον τομέα. Η Ελλάδα που πριν από μικρό διάστημα προμηθεύτηκε πολεμικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, συνεχίζει να προμηθεύεται όπλα».

Και προσθέτει: «Στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε δύο συμφωνίες για έξι διαφορετικούς πυραύλους με την ευρωπαϊκή εταιρεία ΜBDA. Η πρώτη από τις συμφωνίες περιλαμβάνει οπλικά συστήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στις τρεις φρεγάτες που έχουν παραγγελθεί για τον ελληνικό στόλο».

Μάλιστα αναλύονται διεξοδικώς οι δυνατότητες των όπλων που θα φέρουν οι τρεις νέες φρεγάτες, όπως είναι οι πύραυλοι Aster και οι πύραυλοι Exocet MM40 B3C της MBDA, το πυροβόλο των 76 χιλιοστών, οι τορπίλες MU 90, τα αντίμετρα CANTO της Naval Group καθώς και πυραυλικό σύστημα RAM.