Ο επισιτιστικός εφοδιασμός, οι ανατιμήσεις στην αγορά και οι ελλείψεις θα συζητηθούν στην σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Η σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 και σε αυτήν θα συμμετέχουν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατάσταση παρακολουθείται και η κυβέρνηση λειτουργεί προληπτικά, προχωρώντας στον απαραίτητο σχεδιασμό και στις απαραίτητες κινήσεις.

Όπως τονίζουν με έμφαση το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου. Σημειώνουν επίσης ότι επειδή στο ηλιέλαιο και σε κάποια αλλά είδη υπάρχουν ήδη περιορισμοί, οι πολίτες πλέον αισθάνονται τις συνέπειες του πολέμου.

Όσον αφορά στο κόστος της ενέργειας, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι έρευνες από την ΡΑΕ για υπερκέρδη είναι σε εξέλιξη και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που προβάλλει ως παράδειγμα την Ισπανία αναφέρουν ότι δεν υπάρχει εξαίρεση της Ισπανίας. «Εμείς», υπογραμμίζουν, «ουσιαστικά κάνουμε το ίδιο και επιστρέφουμε τη διαφορά στον ίδιο τον καταναλωτή».

Εντός της ημέρας η ΚΥΑ

Επίσης, εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα ζητά από τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας να προχωρήσουν εντός δύο ημερών σε υποχρεωτική καταγραφή των αποθεμάτων τους σε μία σειρά τροφίμων και γεωργικών προϊόντων. Μεταξύ αυτών τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές, τα παντός είδους δημητριακά, οι ζωοτροφές, τα άλευρα και τα φυτικά έλαια- εκτός από το ελαιόλαδο- ιδίως το ηλιέλαιο. Στόχος είναι να παρακολουθείται από το αρμόδιο υπουργείο το αποθεματικό που διαθέτει η χώρα μας, το οποίο θα καταγράφεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα στην κυβέρνηση για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων αυτών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τα πρόστιμα φτάνουν τις 100.000 ευρώ.